Crna Gora ‘lider’ po broju nerasvijetljenih ubistava

Uprkos brojnim neriješenim ubistvima, niko nije smijenjen u vrhu crnogorske policije (Al Jazeera)

Budvani Đorđe Boreta (32) i ljekar u penziji Dragan Zečević (69) ubijeni su u srijedu oko 11 sati na terasi bečićkog lokala “Trofej”. U pucnjavi je ranjen i Budvanin Ivo Stanišić (34), koji je sa Zečevićem sjedio za stolom do Borete.

Očevici kažu da su dvije maskirane osobe na motociklu prošle pored kafića, a zatim je jedna od njih iz kalašnjikova zapucala.

Ubijeni Boreta je brat od strica Saše Borete, jednog od osuđenih za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, koji je bio uključen u važne istrage u Crnoj Gori.

Mafijaški obračuni

Stradanjem Đorđa Borete i Dragana Zečevića u Budvi nastavljena je višegodišnja serija ubistava u Crnoj Gori. Radi se uglavnom o mafijaškim obračunima, koji su po crnogorskim gradovima počeli devedesetih godina prošlog vijeka. 

Od 1992. do sredine 2015. godine dogodila su se 504 ubistva, od kojih je više od  40 još nerasvijetljeno. Naj­vi­še ubi­stava registrovano je 1993. godi­ne – njih 34, dok su go­di­nu ra­ni­je i go­di­nu ka­sni­je evi­den­ti­ra­na po 32 ubi­stva.

Pored ostalih, u tom periodu smrtno su stradali Goran Žugić, savjetnik za bezbjednost Mila Đukanovića, tadašnjeg predsjednika Crne Gore, Darko Beli Raspopović, načelnik CB Herceg Novi, Slavoljub Šćekić, i načelnik Pete uprave Agencije za nacionalnu bezbjednost (tadašnje DB) zadužene za antiterorizam.

Ubice Žugića i Raspopovića do danas nisu otkrivene.

Prije dvanaest godina u glav­nom gra­du Crne Gore ubijen je i Du­ško Jo­va­nović, vla­snik i ured­nik lista Da­n. Ni taj zločin još nije rasvijetljen.

Kriminalne aktivnosti

U slučaju dvostrukog ubistva u Bečićima, budvanska policija uhapsila je Vladimira Šmanju (34), iz Banje Luke, državljanina Bosne i Hercegovine i Miljana Bulatovića (36) iz Niša, državljanina Srbije. Oni su osumnjičeni za pomaganje u ubistvima Zečevića i Borete u Bečićima.

Policija je u pretresima pronašla predmete i tragove koji bi “mogli biti od značaja i za rasvjetljavanje drugih teških krivičnih djela počinjenih na teritoriji Crne Gore”, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija tvrdi da postoje indicije koje ukazuju na to da je “upotreba vatrenog oružja posljedica ranijih sukoba kriminalnih grupacija sa područja Crne Gore i regiona zbog kriminalnih aktivnosti u koje su ove grupacije bile uključene, a koje su se odvijale van teritorije naše države”.

Neslavan rekord u nerasvijetljenim ubistvima u Crnoj Gori drži  Budva.

U septembru ove godine desila su se dva ubistva u Baru i po jedno u Kotoru i Podgorici.

„Slabe karike unutar sistema, bilo da su u tužilaštvu, policiji ili na nekoj trećoj adresi, moraju biti identifikovane“, najavio je tada vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Te karike još nisu identifikovane.

Ranije ove godine bivši ministar policije Goran Danilović zatražio je smjene u vrhu policije. Niko još nije smijenjen.

Tako opozicija opet ima povod da ponovi svoju staru ocjenu – bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je alarmantna, jer i dalje traje sprega mafije i visokopozicioniranih pojedinaca u crnogorskoj policiji.

Početkom juna Vesna Jovićević, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, saopštila je da se makar jedno „lice sa službenim ovlašćenjima” nalazi među osumnjičenima za niz ubistava i pokušaja ubistva u Kotoru. 

Bijeg iz policijskog pritvora

Gojko Pejović, politički analitičar i donedavni generalni inspektor u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Crne Gore, komentarišući ubistva u Budvi kaže: “Crna Gora je bez sumnje lider po broju nerasvijetljenih ubistava i to ne samo u regionu. Crna Gora, ako se nešto hitno ne preduzme, polako ali sigurno klizi da bude doživljena kao nebezbjedna država koju će turisti iz ozbiljnih destinacija izbjegavati. Naravno, niko nije javno proglasio ni Pariz za nebezbjedan grad, ali je on, ipak, za milion i po imao manju posjetu turista u ovoj godini, Istanbul još i više. Ne treba ni podsjećati u kojoj bi se ekonomskoj situaciji naša država našla da nam se nešto slično desi. A kao što svi dobro znamo, kako štitimo granice i po dubini i po širini, i kopnene i pomorske, ništa što se bi se desilo ne bi bilo iznenađenje”.

U četvrtak se u Kotoru dogodio gotovo nevjerovatan slučaj. Oko 19 sati iz zgrade kotorske policije pobjegao je uhapšeni pripadnik tzv. škaljarskog kriminalnog klana Jovan Jovanović. Pritvoreni Jovanović uspio je da pobjegne dežurnom policajcu Miliji Bujišiću, koji je bio zadužen da ga odvede do toaleta. Policija je odmah blokirala cijeli Kotor i okolne raskrsnice, ali Jovanovića još nije pronašla.

Direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović odmah je smijenio komandira Stanice policije Kotor Marka Miškovića, a policajac Bujišić je uhapšen.

Stojanović će, ipak, ostati upamćen kao direktor policije za čijeg mandata je u Crnoj Gori izvršeno dvadesetak do danas neriješenih ubistava.

Ipak, aktuelni premijer Duško Marković, tada drugi čovjek Vlade i vladajuće partije, nekadašnji direktor ANB-a, proljetos je kazao da je Stojanović ispunio njegova očekivanja i  da  su “smjene i ostavke u policiji u ovom trenutku nepoželjne, jer bi značile da je sistem slab”.

Jovanović je uhapšen u srijedu kada je policija sa sudskim nalogom u kotorskom naselju Sveti Stasije pretresla kuće i automobile u vlasništvu pripadnika škaljarskog klana.  Nakon policijske akcije privedeni su Jovanović, Petar Damjanović i Nikola Dedović, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Trojka je trebalo u četvrtak ujutru da bude dovedena na saslušanje kod sudije za istragu kotorskog suda, ali Jovanović je uspio da pobjegne. 

Krajem oktobra 2014. godine Jovanović je sa nedavno ubijenim Daliborom Đurićem poslat u zatvor u Spužu, zbog sumnje da su u maju te godine na silu od sugrađanina Marjana Netzmeskala oteli automobil i čamac vrijedne više od 20.000 eura. Zbog toga je Jovanović osuđen na godinu i osam mjeseci robije.

U septembru je u Kotoru, pod sumnjom da je sarađivao sa tamošnjim kriminalnim grupama, uhapšen Zlatko Samardžić, pomoćnik komandira lokalne policije. Samardžić je, skupa sa desetak pripadnika tzv. kavačkog klana uhapšen nedjelju dana nakon što su, u kotorskom naselju Muo, daljinski aktiviranom eksplozivnom napravom ubijeni Goran Biskupović i Miloš Bošnjak. Pokojni mladići su, navodno, bili bliski konkuretskom, škaljarskom klanu.

Nema političke volje

“Sistem bezbjednosti, bez obzira na sve pohvale koje mu se upućuju od strane partnera, ne funkcioniše zadovoljavajuće. Čak ne vjerujem da dio političke elite, istina četvrt vijeka nepromijenjene, ima želje da rješava ove probleme. Problem je što političke elite, ni po koju cijenu, ne žele profesionalne i nezavisne institucije, posebno ove iz bezbjednosnog sektora, što samo po sebi od njih pravi „invalide“ nesposobne i strašljive da se ne zamjere bilo kome iz vlasti. Inače bi, nakon ovoliko nerazjašnjenih ubistava kojom prilikom ne ginu samo „nepošteni“, droge koja se bukvalno „valja ulicama“, korupcije… bili preduzeti neki koraci u cilju jačanja tih insititucija”, kaže Pejović.

Obračuni među kotorskim kriminalnim klanovima traju od kraja 2014. godine nakon što je u Španiji ukraden tovar od 200 kilograma kokaina. Epilog njihovog rata je desetorica ubijenih i nekoliko ranjavanja.

Krajem septembra u dvorištu spuškog zatvora ubijen je zatvorenik Dalibor Đurić (34) iz Kotora. Đurić je ubijen iz snajperske puške dok se šetao zatvorskim dvorištem, a ubica do danas nije otkriven. Đurić je bio jedan od vodećih pripadnika škaljarskog kriminalnog klana iz Kotora.

To je prvi slučaj u pedesetogodišnjoj istoriji spuškog zatvora da bude ubijen neki njegov zatvorenik.

Pejović je uvjeren da su sa ovim kapacitetima, tehničkom opremljenošću i kadrovskim potencijalom, i pored velikog napora koje djelovi bezbjednosnog sistema ulažu svakodnevno, vrlo male šanse da se situacija popravi bez promjene političke volje.

Posljednja ubistva u Budvi malo koga čude u Crnoj Gori, ali građani s razlogom  žive u strahu od mafijaških obračuna na ulicama i kafićima, kao da žive na Divljem zapadu. I prisjećaju se riječi Al Kaponea – organizovani kriminal na visokom nivou nije moguć bez pomoći korumpiranih ljudi iz sistema: policajaca, tužilaca i sudija.

Izvor: Al Jazeera