Crna Gora: Kriminalne grupe narušavaju sigurnost

U djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, piše u optužnici (Al Jazeera)

Vijeće za nacionalnu bezbednost Crne Gore ocijenilo je da je sigurnosna situacija u zemlji narušena “uslijed narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa”, saopćeno je nakon sjednice vijeća.

Vijeće je “zatražilo, a rukovodioci nadležnih državnih organa su prihvatili formiranje zajedničkih specijalizovanih timova, sačinjenih od predstavnika Tužilaštva, Uprave policije i drugih organa, sa zadatkom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala”, navodi se u saopćenju.

Sjednica je odrżana nakon dvostrukog ubistva u Podgorici, koje se pripisuje obračunu kriminalnih grupa.

“Dogovorene su stalne i koordinirane aktivnosti nadležnih službi koje će osigurati snažan i sveobuhvatan odgovor države organizovanom kriminalu”, poručeno je iz Vlade.

Dodaje se da je “vijeće dalo nalog u pravcu sagledavanja kadrovskih promjena, i organizacionog snaženja organa za sprovođenje zakona”.

Ostavke sa vrha

Zbog posljednjih ubistava u Podgorici, ostavke su dali direktor crnogorske i načelnik podgoričke policije, a smijenjen je načelnik Agencije za nacionalnu sigurnost, odgovoran za Podgoricu.

U dosadašnjim obračunima kriminalnih klanova poginulo je vše od dvadeset ljudi, od čega su četiri žrtve bile slučajne.

Samo u posljednjih mjesec dana u Podgorici je bilo šest bombaških napada i tri ubistva koji se pripisuju obračunima kriminalaca.

U posljednjem, dvostrukom ubistvu u centru Podgorice, jedna žrtva je slučajna.

Izvor: Agencije