Crna Gora: Korona zaustavila tržište nekretnina

Svi se nadaju da će epidemija prestati do juna inače će Crna Gora, kao turistička zemlja, pretrpjeti ozbiljne štete. (EPA)

Tržište nekretnina u Crnoj Gori od početka pandemija korona virusa je skoro potpuno zaustavljeno. Mnoge agencije su i obustavile rad. Prodavci nekretnina kojima je novac hitno potreban za održavanje likvidnosti i plaćanje prispjelih obaveza počeli su da spuštaju cijene za malobrojne kupce.

Cijene zakupa stanova koji se izdaju na dan ili na mjesec već su pale za oko 50 odsto. Ima i slučajeva humanosti i solidarnosti, gdje gazde oslobađaju plaćanja kirije podstanare koji su izgubili posao.

Svi se nadaju da će epidemija prestati do juna inače će Crna Gora, kao turistička zemlja, pretrpjeti ozbiljne štete.

Stranci bili značajni kupci, sada ne mogu doći

Direktor međunarodne kompanije Colliers International za Crnu Goru Milovan Novaković kaže da se tržište nekretnina u ovoj državi može podijeliti na dva dijela – Podgorica i unutrašnjost gdje su domaći kupci najčešći i primorje gdje su kao kupci najviše zastupljeni stranci.

“Tržište nekretnina je usporeno. Stranci ne mogu doći tako da sa njima imamo komunikaciju putem interneta šaljemo im kataloge i druge informacije na upit, dok je i za domaće otežano razgledanje nekretnina zbog mjera u ograničavanju kretanja između gradova. Banke i dalje nastavljaju sa stambenim kreditima, očekujemo i neke mjere Vlade. Ukoliko se kriza nastavi još nekoliko mjeseci zaočekivati je da dođe do većeg pada interesovanje za nekretnine a time i značajnog pada cijena i velikih gubitaka za kompanije koje se bave izgradnjom i prodajom nekretnina”, kazao je Novaković.

Na crnogorskom primorju postoji više velikih projekata izgradnje turističkih naselja sa luksuznim vilama i apartmanima za prodaju poput Porto Montenegra, Lustice Bay i Portonovog. Iz kompanija koje upravljaju ovim projektima već su saopštili da im je prodaja stala, jer strani kupci, nakon mjera obustave saobraćaja od 13. marta, ne mogu doći u Crnu Goru, ali da interesovanja i dalje ima.

U ostalom dijelu primorja zavisno od atraktivnosti lokacije, cijene iznose od 1.200 do 3.000 eura po kvadratu. Cijene u Podgorici iznose od 900 do 1.500 eura, a u ostalom dijelu Crne Gore od 500 do 900.

Namješten jednosoban stan za “dan-dva” iznajmljivanja mogao se naći po cijenama od 25 do 50 eura, a sada se u odlasima nude i za 15 do 20 eura. Mjesečne zakupnine  namještenih stanova iznosile su od 250 do 400 eura, a sada su za 100 do 150 eura niže.

Građani odlažu kupovinu

Miši Savović iz podgoričke agencije “NaMapi – Studio za nekretnine” kaže da je prije izbijanja epidemije koronavirusa postojao stabilan rast tražnje i cijena nekretnina i da je uz pomoć bankarskih kredita realizovan značajan dio ukupnog prometa.

“Većina kredita započetih prije epidemije je realizovana, dok su oni koji su namjeravali kupovinu, u najvećoj mjeru istu prolongirali za vrijeme dok sve ovo bude iza nas”, naveo je Savović.

On kaže da interesovanje za kupovinu u suštini nije opalo, ali je evidentno da će izostati zaključivanje ugovora.

“Ono što smo mi kao agencija uradili jeste da smo svom stanovništvu ponudili simboličnih 1 posto provizije u slučaju prodaje, i samo 50 posto kirije kao provizije kod izdavanja, kako bi makar na taj način olakšali i kupcima i prodavcima ukoliko su u problemu. Ono što je evidentno što se izdavanja tiče jeste da kada su u pitanju medicinske ustanove, došlo je do porasta potražnje za iznajmljivanjem stanova na određeni vremenski period gdje bi bili smješteni zaposleni medicinski radnici, sa ciljem da budu izolovani od porodica”, kazao je Savović.

Neminovan pad cijena, ako kriza potraje

U slučaju nastavka epidemije on očekuje pad cijena i starogradnje i novogradnje, kao i usporavanje trenda gradnje u Podgorici, koji je bio na izrazito velikom nivou.

“Velika je vjerovatnoća da će morati da se traže solomonska rješenja i što se zakupa stanova tiče – ili će kirije morati da budu niže, jer veliki broj stanovništva neće biti u prilici da ih plaća, ili će ugovori o zakupu biti raskidani, uz preseljenja i svojevrsno tješnje povezivanje porodica i rodbine sa ciljem smanjivanja troškova”, smatra Savović.

Haris Osmanagić iz agencije “Domus nekretnine”  očekuje da će epidemija koronavirusa biti najveća prijetnja globalnom tržištu nekretnina još od finansijske krize iz 2008. godine.

“Cijene zakupa su već počele da blago padaju, dok su prodajne cijene ranije stavljenih objekata na prodaju sada niže. Ima mnogih koji su ostali bez podstanara, studenti su otkazali svoje stanove i vratili u rodne gradove, dok sa druge strane neki iz solidarnosti ne naplaćuju zakup ili naplaćuju samo polovinu rente. Ima i vlasnika koji nekretnine opet stavljaju stanove na tržištu ali po nižoj cijeni. U narednim nedeljama, a možda i mjesecima, možda ćete moći doći do kvalitetnijeg stana za manje para u zavisnosti od dužine trajanja koronavirusa. Kada je riječ o stranim klijentima tu imamo potpunu stagnaciju i smatram da će se strani vratiti u Crnu Goru ali će proći mnogo vremena”, naveo je Osmanagić.

On navodi da sada imaju mnogo više kuća i stanova na prodaju i rentu, a znatno manju tražnju što će, kako smatra, uzrokovati pad cijena nekretnina.

“Kupci su sada na velikom dobitku ali imaju veliki problem a to je što ne mogu izaći i vidjeti ono što se nudi. U ovom trenutku se drastično smanjilo razgledanje nekretnina, a naša agencija unapređuje svoje oglase i priprema se za vrijeme kada će se tržište nekretnina vratiti u normalu. Interesovanje i dalje postoji, što možemo vidjeti po broju posjeta sajtu i broju upita, iako je nažalost broj telefonskih poziva drastično smanjen”, kazao je Osmanagić.

Vjeruje da će  u Crnoj Gori doći do kratkoročnog pada i da će se stanje vratiti u normalu u narednih tri mjeseci, “ako razmišljamo pozitivno”.

 “Sa druge strane, Koronavirus je uvukao strah i jednostavno više ništa nije sigurno i ne znamo kako će početi dan i šta će se dešavati sjutra. Cijene renti će se smanjiti jer vlasnici ipak preferiraju da im stan ne bude prazan. Prodajna cijena kvadrata će biti niža ali koliko još uvijek ne znamo, na to će najviše uticati dužina trajanja trenutnog stanja. Najteže će biti vratiti strane državljane da investiraju i kupuju u Crnoj Gori. Moj savjet je da se strpimo i da svi ispoštujemo mjere Vlade jer je zdravlje najbitnije i vjerujem da iz ovoga možemo da izađemo jači”, naveo je Osmanagić.

Podgorička agencija za nekretnine “Century 21” je obustavila terenski rad dok traju mjere Vlade protiv epidemije, a sa klijentima su ostali na vezi putem mejla i internet portala. 

“Rano je govoriti o velikoj promjeni na tržištu nekretnina, s obzirom na to da posljedice koronavirusa kod nas još nijesu vidljive u značajnijoj mjeri. Interesovanje i dalje postoji, ali, razumljivo, ne u mjeri u kojoj je bilo prije uvođenja mjera zaštite od Kovida 19. Što se tiče zakupa stanova, ostaje uglavnom interesovanje za zakup na kratak period, na mjesec do tri. Uglavnom su to strani državljani koji su zbog aktuelne situacije odlučili da produže boravak u našoj državi”, kazala je Nataša Kostić iz “Century 21”.

Opraštanje kirije kao human gest

Prema podacima iz ove agencije, do promjena cijena nekretnina još nije došlo.

“Za sada su cijene stabilne, ipak ne možemo procijeniti koliko dugo će ostati stabilne. Imamo situaciju da se neki zakupodavci odlučuju na korekcije cijene zakupa do te mjere da gotovo odustaju od naplate stanarina u ovom periodu, što je veoma human gest, s obzirom na to da su građani trenutno finansijski dosta ranjivi. Ukoliko epidemija potraje izvjesno je da će se odraziti i na tržište nekretnina. Od mnogo faktora zavisi kakav će uticaj sve ovo imati na tržište nekretnina, a zasigurno usporava sam tok prometa nekretnina jer su ograničenja već vidna u svim aspektima ekonomskog sistema”, kazala je Kostić.

Ona se nada da će pandemija uskoro biti iza nas i da će Vlada Crne Gore preduzeti sve mjere da tržište nekretnina što manje osjeti podrhvatanja izazvana ovom globalnom krizom.  

“Da bismo mi mogli nešto da predložimo moramo sačekati i vidjeti koliko će sve ovo trajati, od toga zavrsi i stabilnost  tržišta, kao i opstanak agencija za nekretnine”, smatra Kostić.

Izvor: Al Jazeera