Crna Gora izručila krijumčare oružja SAD-u

Međunarodni šverceri oružjem uhapšeni su krajem prošle godine u Crnoj Gori (Anadolija)

Crnogorske vlasti izručile su Sjedinjenim Državama grupu međunarodnih krijumčara oružja koje je američko pravosuđe optužilo za stvaranje kriminalne organizacije radi isporuke oružja kolumbijskim gerilcima FARC.

Kako je saopćeno iz uprave policije, ta grupa, koju su činili rumunski državljani Cristian Vintila (44) i Virgil Flaviu Georgescu (42) te Italijan Massimo Romagnoli (44), uhapšena je krajem prošle godine u Crnoj Gori.

Italijanski mediji javljaju da je Romagnoli bivši zastupnik stranke Forza Italia.

Njujorški sud ih je optužio da su kao međunarodni krijumčari oružja stvorili kriminalnu organizaciju u cilju prodaje velike količine vojnog oružja organizaciji Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) radi ubistva američkih državljana u Kolumbiji, navodi agencija Hina.

Uhapšenima prijeti doživotna kazna.

‘Pouzdan partner’

“Ovom međunarodnom akcijom provedenom zajedno s DEA-om i rumunskom policijom, crnogorska policija još jednom je potvrdila da je pouzdan partner međunarodne policijske suradnje”, saopćila je policijska uprava.

Crnogorska policija je postupajući po međunarodnim potjernici u prošloj godini na teritoriji Crne Gore uhapsila 50 i izručila 36 osoba.

“Najveći broj uhapšenih je, po međunarodnim potjernicama Hrvatske, Srbije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Italije i Mađarske”, rekla je policijska uprava.

“U prethodnom periodu bilo je i lica lišenih slobode koja se potražuju zbog krivičnih djela ubistva, krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta i ratnih zločina”, zaključuje se.

Izvor: Agencije