Oglasi

Crna Gora isplatila 1,43 miliona eura bivšim logorašima

Pravni zastupnik morinjskih logoraša kaže da je nalog suda potpuno izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen svaki cent.
ZatvorAmerikanac egipatskog porijekla Khaled Hassan primoravan je da prizna optužbe koje mu se stavljaju na teretIlustracija

Crna Gora podmirila je sve svoje obveze prema bivšim zatočenicima koji su bili zatvoreni i mučeni u logoru Morinj u Boki kotorskoj ranih devedesetih godina, isplativši im gotovo milijun i pol eura na temelju pravomoćnih presuda, piše u petak tisak. 

Pravni zastupnik morinjskih logoraša Zdravko Begović kazao je za dnevnik Dan da je nalog suda potpuno izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen "svaki cent", odnosno točno 1,43 milijuna eura.

Begović je, međutim, dodao da to nije kraj kada se radi o zahtjevima po tužbama vezanim uz logor Morinj, u kojem su 1991. i 1992. bili zatočeni državljani Hrvatske nakon srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje 1991.

Zastupnik je rekao da su njegovi klijenti, njih 220, nakon što su primili naknadu za zlostavljanje i mučenje, podnijeli su nove tužbe protiv Crne Gore zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti, prenosi Hina.

Visina zahtjeva po tim novim tužbama pojedinačno iznosi od deset do 15 tisuća eura.

Državljani Hrvatske i BiH

"Osnovnim sudovima smo podnosili tužbene zahtjeve za naknadu nematerijalne štete. U pitanju su ratni zarobljenici iz logora u Morinju koji su državljani Hrvatske te Bosne i Hercegovine".

"Većina sudskih postupaka je pravomoćno okončana, kao i postupak izvršenja", kazao je Begović.

U vojnom centru Morinj bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), koji je bio pretvoren u logor, bilo je zatvoreno najmanje 250 državljana Hrvatske nakon srpsko-crnogorskih napada na dubrovačko područje 1991. godine.

Nakon što je prizivni sud odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva i branitelja Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzelina i Bora Glizića, osuđenih za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima, nekadašnji logoraši iz Morinja podnijeli su tužbe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.