Crna Gora isplatila 1,43 miliona eura bivšim logorašima

Zatvor
Mousavi: 'Ako zemlje poput Švicarske preduzmu korake u vezi s tim pitanjem, možemo razmijeniti zatvorenike' (Tanjug)

Crna Gora podmirila je sve svoje obveze prema bivšim zatočenicima koji su bili zatvoreni i mučeni u logoru Morinj u Boki kotorskoj ranih devedesetih godina, isplativši im gotovo milijun i pol eura na temelju pravomoćnih presuda, piše u petak tisak. 

Pravni zastupnik morinjskih logoraša Zdravko Begović kazao je za dnevnik Dan da je nalog suda potpuno izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen “svaki cent”, odnosno točno 1,43 milijuna eura.

Begović je, međutim, dodao da to nije kraj kada se radi o zahtjevima po tužbama vezanim uz logor Morinj, u kojem su 1991. i 1992. bili zatočeni državljani Hrvatske nakon srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje 1991.

Zastupnik je rekao da su njegovi klijenti, njih 220, nakon što su primili naknadu za zlostavljanje i mučenje, podnijeli su nove tužbe protiv Crne Gore zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti, prenosi Hina.

Visina zahtjeva po tim novim tužbama pojedinačno iznosi od deset do 15 tisuća eura.

Državljani Hrvatske i BiH

“Osnovnim sudovima smo podnosili tužbene zahtjeve za naknadu nematerijalne štete. U pitanju su ratni zarobljenici iz logora u Morinju koji su državljani Hrvatske te Bosne i Hercegovine”.

“Većina sudskih postupaka je pravomoćno okončana, kao i postupak izvršenja”, kazao je Begović.

U vojnom centru Morinj bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), koji je bio pretvoren u logor, bilo je zatvoreno najmanje 250 državljana Hrvatske nakon srpsko-crnogorskih napada na dubrovačko područje 1991. godine.

Nakon što je prizivni sud odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva i branitelja Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzelina i Bora Glizića, osuđenih za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima, nekadašnji logoraši iz Morinja podnijeli su tužbe.

Izvor: Agencije