Crna Gora ima navjeću stopu oboljelih u Evropi

Epidemiolog Novica Vujošević kaže da je Crna Gora lošije prošla u odnosu na druge zemlje, a da nema velikog opravdanja za to (EPA)

Crna Gora je na prvom mjestu u Evropi po broju zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika..

Podaci evropskih statistčkih centara od kraja septembra pokazuju da Crna Gora, sa stopom od 1.699 inficiranih na 100.000 stanovnika, ima navjeću stopu oboljelih u Evropi, pišu podgoričke Vijesti, na koje se poziva Tanjug.

Slijedi Armenija, dok je Španija na trećem mjestu među 45 evropskih država.

Epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević, ocijenio je da je Crna Gora lošije prošla u odnosu na druge zemlje, a da nema velikog opravdanja za to.

“S obzirom na stepen društvene organizovanosti, kvalitet medicinske službe i kadrovsku strukturu, nema opravdanja za ovoliki broj zaraženih”, smatra on i navodi kako procjenjuje da je zaraženih najmanje tri puta više u odnosu na registrirani broj.

Objasnio je da približno 80 posto inficiranih korona virusom nema tešku kliničku sliku, da se pojedini nisu javljali ljekaru, kao i da postoje i oni bez simptoma koji ne znaju da su zaraženi, a prenose virus.

Veliki broj otkaza

U Crnoj Gori je u periodu od marta do augusta 15.097 zaposlenih od ukupno 187.251 ostalo bez posla, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat).

Najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Podgorici, prenosi portal Radio-televizije Crne Gore, na koji se poziva Tanjug.

Nakon glavnog grada, najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Budvi, zatim u Herceg Novom, Nikšiću, Baru i Kotoru.

Nenad Rakočević iz Saveza sindikata kaže kako su bez posla ostali mahom ljudi u realnom sektoru, a posebno su se na udaru našli oni iz malih i srednjih preduzeća.

“U ovim teškim vremenima, nažalost, pokazala se i nespremnost države da adekvatno odgovori na ovakve krizne situacije”, rekao je on.

Rakočević navodi da su subvencije i pomoć koje je država dala bile selektivne i netransparentne.

Izvor: Agencije