Crna Gora i Rusija imaju potencijal za razvoj odnosa, ali…

Crna Gora, Policija
Crnogorski sud osudio je ruske državljane Vladimira Popova i Eduarda Šišmakova zatvorske kazne zbog pripremanja zavjere (Reuters)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u subotu da Crna Gora i Rusija imaju “značajan potencijal za interakciju, ali se te mogućnosti ne koriste jer je službena Podgorica izabrala bezalternativni prozapadni smjer razvoja”.

Iz Ministarstva, na čijem čelu je Sergej Lavrov, podgoričkim Vijestima je priopćeno da Rusija i Crna Gora imaju bogatu povijest bilateralnih odnosa i značajan potencijal za interakciju, prenosi Beta.

“Na žalost, te mogućnosti se ne koriste”, odgovoreno je iz Odjela za informiranje i medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova na pitanje kakvi su trenutačni odnosi između dviju zemalja.

Razlog za to što se te mogućnosti ne koriste, u ruskom Ministarstvu vide u tome što je “službena Podgorica za sebe izabrala bezalternativni prozapadni smjer razvoja”, prenosi podgorički dnevnik.

“Praksa pokazuje da pokušaji formiranja vlastitog nacionalnog identiteta isključivo na osnovu poricanja povijesnog iskustva, prekida veza sa susjedima i nade u svijetlu euroatlantsku budućnost, vode samo do povećanja konfrontacije u regiji koja je i bez toga opterećena brojnim izazovima”, navodi se u odgovoru ruskog Ministarstva.

Članstvo u NATO-u i pridruživanje sankcijama

Iz tog resora su istaknuli kako se nadaju da će se stvoriti uvjeti za povratak razvoja rusko-crnogorskih odnosa na uzajamno korisnim temeljima.

“Dobri odnosi Crne Gore i Rusije narušeni su nakon zaokreta crnogorske vlasti prema Zapadu i odluke da državu vodi prema članstvu u NATO-u, kao i odluke da se u potpunosti pridruže sankcijama EU-a protiv Rusije”, podsjeća podgorički list.

Te odluke su naišle na veliko protivljenje Rusije, pa je 2017. godina, posebno do lipnja, kada je Crna Gora i službeno postala 29. članica NATO-a, protekla u objavljivanju “oštrih” priopćenja iz ruske Vlade.

Dodatno je na odnose utjecalo uhićenje skupine srpskih i crnogorskih državljana zbog pripreme nasilne smjene vlasti na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, koji su bili svojevrsni referendum o članstvu Crne Gore u NATO-u.

Zbog organiziranja skupine koja je, prema presudi suda u Podgorici, pripremala zavjeru, u odsustvu su na zatvorske kazne osuđena dvojica pripadnika ruskih obavještajnih službi.

Zatvorske kazne Rusima zbog zavjere

Viši sud je 9. svibnja, između ostalih, osudio ruske državljane Vladimira Popova na 12, a Eduarda Šišmakova na 15 godina zatvora zbog kaznenog djela “stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju”.

Nakon presude, iz Odjela za informiranje i medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova priopćeno je da presuda Višeg suda u Podgorici “ne ostavlja nikakvu sumnju u politizaciju crnogorskog sustava pravde i njegovu podložnost manipulacijama izvana” te da samo može pogoršati rusko-crnogorske odnose, koji su već na najnižoj točki u njihovoj povijesti.

Početkom srpnja ove godine je sa sastanka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i odlazećeg veleposlanika Rusije u Crnoj Gori Sergeja Gricaja, priopćeno da današnji karakter rusko-crnogorskih odnosa ne odgovara duhu stoljetnih i tradicionalno prijateljskih veza.

“Sugovornici su ukazali na neophodnost poduzimanja zajedničkih napora za popravljanje situacije i za izgradnju bilateralnog dijaloga od obostranog interesa za narode ove dvije zemlje”, priopćeno je tada iz Đukanovićevog kabineta.

Izvor: Agencije