Crna Gora i Britanija potpisale ugovor o izručenju svojih državljana

Duško Knežević
Protiv Kneževića su podignute tri optužnice: za organiziranje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju (Al Jazeera)

Potpredsjednik crnogorske vlade Zoran Pažin i britanski ministar za Europu Alan Duncan potpisali su ugovor kojim dvije države izražavaju spremnost da jedna drugoj izruče i vlastite državljane ako ih druga država traži zbog teških kaznenih djela, za koja je predviđena kazna od pet ili više godina zatvora.

Kako su prenijeli podgorički mediji, Duncan i Pažin, koji je i ministar pravosuđa, potpisali su “bilateralni ugovor kojim se dopunjava Europska konvencija o ekstradiciji i olakšava njezina primena”, prenosi Tanjug.

Ugovor je, između ostalog, bitan i zbog toga što se u Velikoj Britaniji nalazi vlasnik Atlas grupe, Duško Knežević, koji ima i britansko državljanstvo i koji se u Crnoj Gori tereti za financijske malverzacije, zbog čega je za njim raspisana crvena Interpolova tjeralica, navodi portal CdM.

Garantiranje prava na pravedno suđenje

Pažin je, nakon svečanosti potpisivanja, rekao kako ugovor pokazuje visok stupanj međusobnog uvažavanja i povjerenja, “uz uvjerenje da će pravni sistemi obje države svakom licu koje bude izručeno garantovati pravo na pravično suđenje, uz poštovanje pretpostavke nevinosti”.

U ugovoru se konstatira da su strane potpisnice “svjesne garancija prava na pravično suđenje optuženom u okviru svojih pravnih sustava, uključujući i pravo na suđenje pred nepristranim sudom uspostavljenim zakonom”, prenijela je Radiotelevizija Crna Gore.

Crnu Goru, inače, već neko vrijeme potresa afera “Koverat”, koju je pokrenuo odbjegli vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, kada je objavio da je u dogovoru s liderom vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), predsjedikom Crne Gore Milom Ðukanovićem, dao bivšem podgoričkom gradonačelniku, sada Ðukanovićevom savjetniku, Slavoljubu Stijepoviću, 97.500 eura za kampanju pred parlamentarne izbore 2016.

Knežević optužuje, Đukanović odbacuje

Knežević je lansirao aferu “Koverat” nakon što je crnogorsko Posebno tužiteljstvo zatražilo njegovo uhićenje i za njim raspisalo nacionalnu tjeralicu, zbog navodnih krupnih malverzacija u poslovanju njegovih banaka Atlas i IBM, u koje je Centralna banka uvela prinudnu upravu. 

Ðukanović kaže da su Kneževićeve optužbe “konstrukcije i podmetanja begunca od pravde”, da je cilj svih tih afera smjena vlasti pritiskom uličnih prosvjeda i da nema namjeru podnijeti ostavku.

Nakon što je objavljena videosnimka na kojoj Knežević uručuje visokom dužnosniku DPS-a Stijepoviću kuvertu u kojoj je, navodno, bilo gotovo 100.000 eura, oglasila se i Europska komisija sa zahtjevom vlastima u Podgorici da provedu brzu i efikasnu istragu tog slučaja potencijalne političke korupcije.

Izvor: Agencije