Crna Gora: Ekspertni timovi Vlade i SPC-a nastavljaju dijalog

Dijalog će biti nastavljen sljedeće sedmice (EPA)

Ekspertni timovi Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske počeli su u srijedu razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin kazao je da će dijalog biti nastavljen sljedeće sedmice i da vjeruje kako ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođu do obostrano prihvatljivog rješenja, prenosi Anadolija.

Rekao je da je dijalog između ekspertnih timova Vlade i Mitropolije prošao u duhu uzajamnog uvažavanja i otvorenosti za argumente protivne strane.

“Argumenti koje smo čuli su stručni iako su međusobno suprotstavljeni, ali vjerujem da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja, zbog čega smo se i dogovorili da nastavak dijaloga bude naredne sedmice”, kazao je Pažin nakon sastanka u Podgorici.

Član ekspertnog tima Mitropolije, advokat Dragan Šoć, rekao je da su “predstavnici Vlade otvoreni za razgovor o izmjeni Zakona”.

‘Sporni’ članovi 62, 63 i 64

Istakao je da je sastanak prošao u atmosferi otvorenog razgovora te da su predstavnici Vlade i Mitropolije još jednom razmijenili svu argumentaciju.

“Predstavnici Vlade su otvoreni za razgovor o izmjeni Zakona, što mi tumačimo kao pokazivanje dobre volje da se problem riješi onamo gdje je njegov izvor, a njegov izvor je u Zakonu. Vlada će do srijede dati komentar na prijedlog za izmjene i dopune Zakona koji im je podnijet na prethodnom sastanku”, kazao je Šoć.

Rekao je da je suština izmjena koju je Mitropolija predložila da budu promijenjeni članovi 62, 63 i 64 Zakona i vraćen poredak prema kojem onaj ko osporava nečije vlasništvo ima mogućnost to dokazati u redovnom pravnom postupku.

Šoć je apelirao na građane da, u međuvremenu, na litijama pokažu da i dalje podržavaju zahtjeve Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Vjerujem da će to doprinijeti da u sljedećim razgovorima predstavnici Vlade shvate da problem nije u tome kako će se Zakon primijeniti nego u samom Zakonu i vjerujem da će to dati konačno pozitivan rezultat”, rekao je Šoć.

Izvor: Agencije