Crna Gora dobila bazu podataka o porodičnom nasilju

Posljednjih sedmica i mjeseci, a zbog pandemije COVID-a 19, posebno je pogoršana ionako loša slika inkluzije u balkanskim zemljama (Ilustracija)

U Crnoj Gori od danas zvanično postoji baza podataka o porodičnom nasilju, koja će omogućiti automatsku razmjenu prijava podataka između Uprave policije i Centara za socijalno staranje.

Kako prenosi Tanjug, novi servis omogućit će automatizovanu razmjenu prijava i obavještenje o nasilju u porodici između dva ključna resora – Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije s jedne, te Ministarstva rada i socijalnog staranja s druge strane.

Baza sadrži sve zakonski propisane neophodne podatke o svim učesnicima u slučajevima prijavljenog nasilja, ali i o potencijalnim žrtvama i počiniocima, djeci, preduzetim mjerama, prekršajnim i krivičnim prijavama, kao i procijenjenom stepenu rizika.

Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore, kazao je da je uspostavljanje ove baze važan iskorak u praćenju i postupanju institucija u vezi s nasiljem u porodici.

‘Zvanična statistika bit će precizna’

„Predstoji nam puno posla na ovom planu. Apelujem na građane da prijavljuju nasilje i omoguće da nasilnike stigne kazna“, kazao je Purišić.

Mevludin Nuhodžić, ministar unutrašnjih poslova, istakao je da će zahvaljujući novoj bazi podataka sada zvanična statistika nasilja u porodici biti precizna.

„Prikupljanje podataka, kao bitan element u prevenciji, jedan je od načina da se osigura efikasna analiza preduzetih aktivnosti, kao i da zajednički planiramo buduće mjere“, rekao je Nuhodžić.

Delegacija Evropske unije objavilo je da podržava projekat, jer je „podrška žrtvama porodičnog nasilja obaveza svake moderne države“.

Izvor: Agencije