Crna Gora dobija prve kilometre autoputa

Predstavnici Crnogorske vlade i kineske kompanije CRBC potpisali su u Podgorici okvirni sporazum i ugovor o gradnji i projektiranju prve dionice autoputa Bar – Boljare, duge 43 kilometra.

Riječ je o najvećoj putnoj investiciji u toj državi, koja će koštati više od 800 miliona eura. Zakon o autoputu, zajedno s potpisanim ugovorima, ići će pred Skupštinu narednog mjeseca, a početak gradnje najavljuje se za proljeće, javlja Al Jazeerina novinarka Milica Marinović iz Podgorice.

Crnogorska vlada i kineski investitor potpisali su okvirni ugovor o gradnji i projektiranju, no zbog složene procedure, i dalje se ne zna datum početka radova. Okvirna odrednica je proljeće.

“Potpisani ugovor je jedan od uslova da se potpiše i pregovara ugovor o finansiranju sa kineskom EXIM bankom. Nakon toga ćemo ugovor o projektovanju i finansiranju sa EXIM bankom uputiti na potvrđivanje Parlamentu, zajedno sa predlogom zakona o autoputu, koji će na istom zasedanju biti razmatran i, nadam se, usvojen”, izjavio je ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Ivan Brajović.

Visoki standardi

Pen Siao Jin iz kineske firme CRBC kazao je kako će njegova kompanija “sigurno završiti projekat gradnje autoputa navrijeme i u skladu s visokim standardima”.

Dužina trase Bar – Boljare je 169 kilometara, od čega Kinezi trebaju graditi prvih 43 kilometra, trasu Smokovac – Mateševo.

Rok je četiri godine, a cijena 809 miliona eura, koje će Crna Gora dobiti iz kredita od kineske EXIM banke, uz vlastito učešće sa više od 100 miliona eura.

Ekonomska novinarka Jadranka Rabrenović smatra da je gradnja puta skup i neisplativ projekt. Posebno, kako kaže, u odnosu na slabu frekvenciju saobraćaja na sjeveru i upozoravajući javni dug države –  veći od 50 posto bruto društvenog proizvoda.

“Odlučiti praviti klasičan autoput na jednoj maloj dionici koja ima ogromnu kadencu, koja je užasno skupa, 20 miliona [eura] košta kilometar autoputa, to je, zaista, megalomanski”, ističe ona.

Brajović odgovara: “Znate kako, rizika nema ako ništa ne radite, ništa ne rizikujete. Ne može nas niko optužiti da smo imali neke pretenciozne planove ili nešto drugo.”

Propali pregovori

Autoput Bar – Boljare povezuje jug i sjever države i treba se nadovezati na tzv. Koridor 11 u Srbiji, a desetak kilometara dijeli i s najavljenom jadransko-jonskom autocestom.

“To što je Crna Gora i dalje jedina zemlja na Balkanu bez ijednog kilometra autoputa rezultat je nekoliko propalih pregovora”, javlja Al Jazeerina novinarka.

Premijeri Crne Gore, Hrvatske i Srbije proslavljali su 2009. godine početak gradnje povjeren splitskom Konstruktoru.

Sve je, ipak, ostalo na komplimentima. Konstruktor nije dostavio bankarske garancije, a dvije godine kasnije, nakon ponovljenog tendera, ni grčko-izraelski konzorcij Aktor.

Od pregovora je odustala i Evropska investicijska banka.

Izvor: Al Jazeera