Crna Gora: Dikić štrajkuje glađu u pritvoru

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, u predizbornoj noći uhapšeno je 20 državljana Srbije, među kojima i Bratislav Dikić (Tanjug)

Branilac bivšeg šefa srbijanske Žandarmerije Bratislava Dikića, advokat Milan Petrović kazao je kako je njegov klijent negirao krivično djelo koje mu se stavlja na teret te kako je u pritvoru u Crnoj Gori počeo štrajk glađu i žeđu.

U Višem sudu u Podgorici je ranije u utorak počelo saslušanje osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori.

Prvi je saslušan Dikić, prenose podgoričke Vijesti, a privedeni se saslušavaju po prijedlogu Specijalnog tužilaštva za određivanje pritvora.

Branilac po službenoj dužnosti Dragana Maksića, jednog od osumnjičenih, advokat Božina Banović je ranije tražio od Tužilaštva da ga razriješi dužnosti.

Određen pritvor za 14 uhapšenih

Banović je napisao kako razrješenje traži zbog teškog uspostavljanja saradnje s klijentom i vidnog nepovjerenja u njega.

„Što je dovoljan i objektivan razlog da se imenovanom dodijeli drugi branilac po sopstvenoj dužnosti ili po sopstvenom izboru“, piše u Banovićevoj molbi za razrješenje.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, u predizbornoj noći uhapšeno je 20 državljana Srbije, među kojima i Bratislav Dikić.

Njega Tužilaštvo sumnjiči da je, s Aleksandrom Sinđelićem, vođa kriminalne grupe koja je pripremala terorističke napade na institucije, ubijanje civila i hapšenje premijera Mila Đukanovića.

Sinđelić je izbjegao hapšenje i policija za njim traga.

Tužilaštvo je nakon saslušanja odredilo zadržavanje do 72 sata za 14 uhapšenih, a šestoro je pušteno nakon saslušanja.

Kriminalna organizacija

Iz Tužilaštva su saopćili kako uhapšene sumnjiče da su početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirali kriminalnu organizaciju, s ciljem utjecaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori.

„Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija“, piše u saopćenju Specijalnog državnog tužilaštva.

Nisu objasnili za račun koje političke partije su uhapšeni planirali terorističke napade.

Izvor: Agencije