Oglasi

Crna Gora atraktivna za kriminalne grupe

Prema izvještaju Evropske komisije, organizirani kriminal je za zvaničnu Podgoricu najveći izazov.
U Briselu, s druge strane, smatraju da je Crna Gora ojačala svoj zakonodavni okvir, naročito tokom pregovora o viznoj liberalizacijiAFP/Getty - Ilustracija

Crna Gora je atraktivna lokacija za inostrane kriminalne investicije, a kriminalne grupe koje potiču iz Crne Gore aktivno djeluju u okvirima, ali i izvan granica te države, navodi se u izvještaju Evropske komisije o pregovaračkom poglavlju koje se odnosi na vladavinu prava.

U izvještaju o kontroli za pregovaračko poglavlje 24, u koji su podgoričke Vijesti imale uvid, Evropska komisija ocjenjuje se da je organizirani kriminal jedan od glavnih izazova sa kojima se Crna Gora suočava, prenosi agencija Tanjug u nedjelju.

Jedan od ključnih izazova za Crnu Goru je krijumčarenje droge posljednjih godina, posebno kokaina iz Južne Amerike.

Zakonodavni okvir

Postoji dokaz da crnogorske kriminalne grupe imaju direktne kontakte sa južnoameričkim narko-kartelima, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su istovremeno prisutni i ostali oblici organiziranog kriminala, kao što su trgovina ljudima, različite vrste šverca, uključujući trgovinu oružjem, te prevare.

U dokumentu se podsjeća da je Vijeće Evropske unije u julu prošle godine pozvalo Europol da predstavi izvještaj o situaciji u vezi sa organiziranim kriminalom u Crnoj Gori.

U Briselu, s druge strane, smatraju da je Crna Gora ojačala svoj zakonodavni okvir, naročito tokom pregovora o viznoj liberalizaciji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.