Crkveni velikodostojnici protiv izraelskog zakona o nacionalnoj državi

Vjerske vođe katoličkih crkava u Jerusalemu traže ukidanje zakona koji Jevrejima daje jedinstveno pravo na samoopredjeljenje u toj zemlji (EPA)

Katolički sveštenici u Jerusalimu pozvali su Izrael da ukine kontroverzni zakon koji Jevrejima daje jedinstveno pravo na samoopredeljenje u toj zemlji.

“Moramo skrenuti pažnju vlastima na jednostavnu činjenicu. Naši vernici hrišćani, naši sugrađani muslimani, Druzi, bahajci, svi mi koji smo Arapi nismo ništa manje građani Izraela nego naša jevrejska braća i sestre”, naveli su biskupi i nadbiskupi rimokatoličke, sirijsko-katoličke, jermensko-katoličke i grčko-melkitske crkve u zajedničkom saopštenju, prenose izraelski mediji.

Zakon o nacionalnoj državi usvojio je u julu izraelski Kneset i on čini deo izraelskih Osnovnih zakona, de facto ustava.

U dokumentu se navodi da je Izrael istorijska domovina Jevreja, a arapski jezik nije više zvanični nego je dobio status specijalnog.

Budući da zakon ne aludira na jednakost ni na demokratsku prirodu zemlje, Arapi u toj zemlji kažu da legalizuje diskriminaciju.

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tvrdi da zakon samo potvrđuje postojeći karakter države i da su demokratska priroda Izraela i odredbe za jednakost već zastupljene postojećim zakonima.

Protest Arapa

Nakon što je Zakon usvojen, Arapi u Izraelu su protestovali, a neki jevrejski političari su rekli da bi ga trebalo izmeniti.

Arapi čine 17,5% od gotovo devet miliona stanovnika Izraela.

“Hrišćani, muslimani, Druzi, bahajci i Jevreji zahtevaju da se tretiraju kao jednakopravni građani”, navodi se u pismu koji je potpisao i maronitski nadbiskup Kipra i grčko-melkitski nadbiskup Petre u Jordanu.

“Mi kao verske vođe katoličkih crkava pozivamo vlasti da ukinu taj osnovni zakon i uvere svakoga da je sve čemu teži država Izrael da promoviše i štiti dobrobit i bezbednost svih svojih građana”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Agencije