Crkva u hrastu za tri osobe

Pravoslavni vjernici obilježavaju Badnji dan. Običaj je da se na ovaj dan u kuću unosi badnjak, odnosno grana hrasta. Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović je na jugu Srbije posjetio crkvu koja je izgrađena baš u stablu jednog hrasta.

Mještani sela Jovac kažu kako je jedan od njih, Dragoljub Krstić, sanjao da napravi crkvu u stablu drveta. Njegovu zamisao isprva nisu svi shvatili ozbiljno. Međutim, vremenom, kako su radovi odmicali, sve je više bilo onih koji su željeli pomoći da se Dragoljubov san ostvari.

“Pronašli smo to drvo, odradili smo, napravili smo crkvu za dobrobit naroda i dolazili su, i dan-danas dolaze, ali ređe. Ali, tada su dosta dolazili ljudi sa svih strana u nju, pa dolazili su, molili se Bogu za zdravlje, ko veruje u Boga, ko ne veruje”, priča Miloje Ilić, graditelj crkve.

Do crkve nije lako doći, naročito u zimskim uslovima. Crkva u hrastu izgrađena je prije 25 godina, u nju maksimalno mogu stati tri osobe i jedino je svetište za ljude u ovom kraju. Iako mala, za ljude u tom i okolnim selima veoma je važna.

SPC-u ništa nije čudno

“Selo k'o selo, nema drugo svetilište osim ovog, i ja, kao vernik pravoslavni, normalno da dođem za neke veće praznike. I tako, zapalim sveću, pomolimo se za svoje zdravlje”, kaže Dragan Veličković, mještanin sela Jovac.

U crkvi se mogu zapaliti i svijeće, a sveštenik, sada u penziji, Ljuba Novković, sjeća se kako je to izgledalo prije četvrt vijeka.

“Na dan svetog Pantelejmona ja sam ovde izvršio osveštenje ovog svetilišta. Bilo je tu malo i muzike, takoreći u vidu veselja, bilo je dosta sveta”, kaže Novković.

Kaže da Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije ništa čudno što je crkva izgrađena u stablu i što ne liči na ostale.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera