Oglasi

Crkva mora platiti odštetu žrtvi pedofilije

Slovenska katolička crkva prvi put proglašena odgovornom za prestup svećenika, odšteta 80.000 eura.
Odštetu moraju da zajednički isplate nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Arče, presudio je Okružni sud u MariboruEPA - Ilustracija

Slovenska katolička crkva morat će platiti odštetu od 80.000 eura žrtvi jednog svećenika koji je prije šest godina umro, neposredno pred izricanje presude, a sudilo mu se za pedofiliju, javili su u subotu slovenski mediji, prenosi Tanjug.

Svećeniku župe Arče kod Celja Karlu Joštu, koji je neposredno prije izricanja presude u kućnom pritvoru preminuo od posljedica moždanog udara, sudilo se za 16 seksualnih napada na djevojčice mlađe od 15 godina, kojima je bio vjeroučitelj.

Iako je postupak bio obustavljen, jedna od žrtava, danas 28-godišnja žena, pokrenula je odštetni zahtjev u privatnom postupku, tražeći 140.000 eura odštete od Mariborske nadbiskupije, Nadbiskupije Celje i Župnog ureda Arče.

Zajednička isplata

Okružni sud u Mariboru, u drugostepenoj presudi koja još nije konačna, odredio je odštetu od 80.000 eura koju moraju zajednički isplatiti nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Arče.

Sud je procijenio da je, po obligacionom pravu, Crkva objektivno odgovorna za odštetu, jer je Jošt bio njen službenik i nastupao u ulozi župnika, i njegova aktivnost u ulozi vjerskog službenika vremenski se ne može odvojiti od slobodnog vremena kad je navodno napadao djevojčice.

Mediji navode da je riječ o prvom slučaju u Sloveniji da je Crkva proglašena odštetno odgovornom za prestupe svećenstva kad su u pitanju pedofilski skandali.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.