Cristianu Ronaldu Zlatna lopta ‘France Footballa’

Cristiano Ronaldo je trijumfirao ispred Lionela Messija i Antoinea Griezmanna (AP)

Nogometaš madridskog Reala i portugalske reprezentacije Cristiano Ronaldo osvojio je Zlatnu loptu francuskog magazina France Football i na najbolji način zaokružio sjajnu godinu poslije osvajanja Lige prvaka i Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Ronaldo je trijumfirao ispred napadača Barcelone i Argentine Lionela Messija te Antoinea Griezmanna, francuskog reprezentativca iz Atletico Madrida.

France Football je na naslovnoj stranici magazina otkrio dobitnika Zlatne lopte iako je svečanost održana u ponedjeljak od 20:00 sati u Parizu, na kojoj nije prisustvovao Ronaldo, jer je s timom “Kraljeva” u Japanu, na Svjetskom klupskom prvenstvu.

Portugalski nogometaš četvrti put dobio je Zlatnu loptu, jednu manje od rekordera Messija.

Isti kandidati i kod FIFA-e

Ronaldo, Messi i Griezmann ušli su u uži izbor za najboljeg nogometaša svijeta u 2016. godini po izboru Svjetske nogometne asocijacije.

Svjetska kuća nogometa, nakon šest godina i raskida saradnje s France Footballom, ponovo samostalno bira najboljeg igrača u izboru za Zlatnu loptu.

Navedeni trio u finalu je izbora, a najboljeg će odlučiti glasovi selektora i kapitena svih nacionalnih reprezentacija, novinara iz približno 200 redakcija širom svijeta te glasovi navijača na veb-sajtu FIFA-e.

Ronaldo je apsolutni favorit izbora jer je s Realom osvojio Ligu prvaka, a s Portugalom postao evropski prvak.

U izboru nogometašica ostale su Njemica Melanie Behringer, Brazilka Marta i Amerikanka Carli Lloyd, a u konkurenciji trenera Zinedine Zidane (Real), Claudio Ranieri (Leicester) i Fernando Santos (Portugal).

Svečanost dodjele nagrada bit će održana 9. januara 2017. u Zurichu.

Izvor: Agencije