Cristiano Ronaldo prvi milijarder među nogometašima

Ronaldo je u januaru postao prva osoba s 200 miliona pratilaca na Instagramu (Reuters)

Portugalska nogometna zvijezda, 35-godišnji napadač Juventusa Cristiano Ronaldo, prvi je milijarder među nogometašima, piše Forbes na svom portalu.

U prošloj godini imao je 105 miliona dolara prihoda prije oporezivanja, čime se našao na četvrtom mjestu “100 slavnih osoba” s najvišom zaradom, jedno mjesto ispred Lionela Messija, koji je zaradio 104 miliona dolara.

Iznad Ronalda su samo Kylie Jenner, Kanye West i Roger Federer, prenosi Hina.

S tim prihodom Portugalac je postao prvi nogometaš koji je u karijeri zaradio više od milijardu dolara, tvrdi Forbes.

Samo su dvojica sportista prije Ronalda uspjela ostvariti zaradu višu od milijardu dolara prije završetka karijere: golfer Tiger Woods uspio je to 2009, uz dugogodišnji unosan ugovor s Nikeom, a bokser Floyd Mayweather granicu je prešao 2017, ponajviše zahvaljujući udjelu od prodaje televizijskih prava za svoje mečeve.

Robna marka i lanci hotela

Ronaldo je prvi milijarder među aktivnim sportistima koji je do takvog bogatstva stigao baveći se ekipnim sportom.

Drugi bi trebao postati Messi već sljedeće godine prije nego što mu istekne sadašnji ugovor s Barcelonom.

Portugalac je u 17-godišnjoj karijeri zaradio 650 miliona dolara od plaća, a ta zarada trebala bi narasti do 765 miliona ako do kraja odradi sadašnji ugovor s Juventusom, koji ga uz torinski klub veže do ljeta 2022.

Ronaldova zarada van terena zasniva se na njegovoj robnoj marki CR7, vlasništvu lanca hotela i mnoštvu pratilaca na društvenim mrežama.

U januaru je postao prva osoba s 200 miliona pratilaca na Instagramu, a kad se uračunaju i oni s Facebooka i Twittera, ukupan broj iznosi 427 miliona, što ga čini najpopularnijim sportistom na planeti.

Izvor: Agencije