Cramon: Kraj dijaloga na jesen, pa međusobno priznanje

'Nakon toga će očekivanja biti da konačno, nadamo se, vidimo sporazum o međusobnom priznanju tokom jeseni,' poručila je Von Cramon u vdieo poruci (Twitter)

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti okončan na jesen, a do kraja godine i uspješan ishod tog procesa koji vidi kao međusobno priznanje.

Ona je na Twitteru napisala da je optimista po pitanju dijaloga dvije strane, a u video poruci, koju je uz to okačila, navela je da je sljedeći, a ujedno i najvažniji korak u dijalogu konferencija u Parizu, koju organizuje francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Uspješan ishod do kraja godine

“Nakon toga će očekivanja biti da konačno, nadamo se, vidimo sporazum o međusobnom priznanju tokom jeseni. Ovo je ono na čemu mi zaista moramo da insistiramo i radimo sa obe strane, kako bismo postigli ovaj uspješan ishod do kraja ove godine”, navela je Cramon, prenosi Tanjug.

Ona je na Twitteru istakla da se specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine MIroslav Lajčak susreo sa predstavnicima obe strane, premijerom Kosova Avdullahom Hotijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu prošle sedmice.

“Sa EU ‘na mjestu vozača’, uskoro ćemo moći da napredujemo. Sljedeća faza bit će, nadamo se, konferencija u Parizu”, napisala je Cramon na Twitteru.

NYT: Sastanak u Washingtonu ugovoren iza leđa EU-a

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thacija u Washingtonu odgođen je nakon što je Tužilaštvo u Hagu podnijelo na razmatranje optužnicu za ratne zločine protiv Thacija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija.

Optužnica se sastoji od deset tačaka, a Thacija i Veselija se, među ostalim, tereti za gotovo 100 ubistava, prisilne nestanke, progone i mučenje.

New York Times je ranije pisao kako je taj sastanak ugovoren iza leđa Evropske unije.

U opširnoj analizi statusa dijaloga i angažmana SAD-a u tom procesu i ulozi specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova Richarda Grenella u pregovorima, list je, između ostalog špekulirao i s tezom da su Vučić i Thaci napravili tajni dogovor o uslovim budućeg sporazuma, uključujući ideju o mijenjanju granica Kosova. 

Izvor: Agencije