CPJ: Najviše novinara u turskim zatvorima

Joel Simon je kazao da vlade rado pribjegavaju zastrašivanju i zatvaranju novinara, koje optuže za protudržavno i terorističko djelovanje (Reuters)

Turska u zatvorima drži najveći broj novinara od svih zemalja na svijetu, a slijede Iran i Kina, objavio je u utorak Komitet za zaštitu novinara (CPJ), čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Taj njujorška nevladina organizacija je istaknula da je ove godine u zatvorima najveći broj novinara zbog terorizma i drugih zločina prema državi, prenosi Hina.

“Živimo u vrijeme kada vlade rado pribjegavaju zastrašivanju i zatvaranju novinara, koje optuže za protudržavno i terorističko djelovanje”, piše u saopćenju Joela Simona, izvršnog direktora CPJ-a.

Terorizam i urota

Prvog decembra ove godine u Turskoj je bilo zatočeno najmanje 49 novinara, među kojima više desetaka kurdskih novinara optuženih za “terorizam i urotu protiv Vlade”.

Toga dana je u iranskim zatvorima bilo 45 novinara, a u Kini 32.

Ta nevladina organizacija je navela da su 232 novinara, urednika i fotografa u zatvorima u svijetu, što predstavlja povećanje od 53 posto u odnosu na 1. decembar 2011. godine, kada je do tada bio zatvoren najveći broj novinara od kako je 1990. godine CPJ počeo evidentirati zatvaranje novinara.

Na četvrtom mjestu po broju zatočenih novinara je Eritreja (28), slijede Sirija (15), Vijetnam (14), Azerbejdžan (devet), Etiopija (šest), Saudijska Arabija (četiri) i Uzbekistan (četiri).

Izvor: Agencije