CPC traži da se riješi njen status

CPC je zatražila ugrađivanje te zajednice u najviša zakonska dokumenta države (cpc.org.me)

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) zatražila je od najviših crnogorskih zvaničnika da riješe status te vjerske zajednice i zajedno s tim, kako je saopćeno, crnogorsko pravoslavno pitanje.

CPC je zatražila od predsjednika države Filipa Vujanovića, Skupštine Ranka Krivokapića i Vlade Igora Lukšića da pristupe pravednom rješavanju statusa CPC-a, a time i crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja.

U saopćenju se navodi da je za rješavanje položaja CPC potrebno tu vjersku zajednicu ugraditi kao tradicionalnu, domicilnu, samostalnu i historijsku crkvu Crne Gore i crnogorskog pravoslavnog naroda u najviša zakonska dokumenta države.

CPC je zatražila i poništenje odluke Velike Podgoričke skupštine iz 1918. godine o ujedinjenju Crne Gore i Srbije.

U CPC-u smatraju da treba izvršiti restituciju crkvene imovine od 1918. godine tako da crnogorskoj državi, crkvi i narodu bude vraćena sva njihova imovina koja im je, kako su naveli, neotuđivo pripadala do nasilnog ukinuća.

CPC je zatražila i poništenje odluke Velike Podgoričke skupštine iz 1918. godine o ujedinjenju Crne Gore i Srbije.

Lukšić se ranije založio za objedinjavanje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i za pokretanje dijaloga na tu temu.

Dvije opcije

Upitan kada će Vlada Crne Gore potpisati ugovor s Pravoslavnom crkvom, on je kazao da za to postoje dvije opcije, s obzirom na podijeljenost pravoslavne zajednice na pristalice Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate CPC.

Lukšić je ove sedmice potpisao ugovore s Islamskom
i Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori [predsjednik.gov.me]

“Jedna opcija je da se razmotri mogućnost sklapanja dva ugovora i druga, koja je meni mnogo bliža, da se pravoslavna zajednica ne tretira kao podijeljena, već da se pristupi dijalogu u cilju premošćivanja razlika i stvaranja uslova da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude objedinjena”, naveo je Lukšić.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić poručio je ranije da nije moguć dijalog SPC-a sa CPC-om, koju oni smatraju kanonski nepriznatom.

Džomić je istakao da je dijalog uvijek dobar, ali dijalog s “raščinjenim licima koja su isključena iz crkve apsolutno nije moguć”.

Tema crkvenog pitanja u Crnoj Gori ponovo je aktuelizirana nakon što je Lukšić početkom sedmice potpisao ugovore o uređenju odnosa od zajedničkog interesa Vlade sa Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori.

Crnogorski premijer je u junu prošle godine potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice, kojim se regulira odnos te zemlje s Katoličkom crkvom.

Iz SPC-a je poručeno da je za nju jedino prihvatljiv ugovor s Crnom Gorom koji sadrži isti obim prava kao i sporazum koji je ta država ranije potpisala s Rimokatoličkom crkvom.

Izvor: Agencije