COVID-19: U svijetu padaju ‘crni’ rekordi

Od subote je u Parizu i drugim velikim francuskim gradovima uveden policijski sat (EPA)

Mnoge svjetske zemlje bilježe rekordan broj zaraženih korona virusom na dnevnom novu, dok ih sve više na snagu vraća strožije mjere kako bi se epidemija suzbila.

Sjedinjene Američke Države su i dalje najpogođenija zemlja, sa 226.220 preminulih, koliko je registrirao portal Worldometers.

U posljednja 24 sata u toj zemlji potvrđeno je još 61.910 slučajeva zaraze, pa ih je sada ukupno 8.521.877, dok je u istom periodu umrla 951 osoba.

Po broju zaraženih slijede Indija (više od 7,6 miliona) i Brazil (više od 5,2 miliona).

Karantin u Češkoj, rekord u Italiji

Karantin je ponovno uveden u Češkoj, u kojoj se dnevno registrira više od 11.000 zaraženih, prenosi Anadolija.

Ministar zdravstva Roman Prymula najavio je na svom profilu na Twitteru da će se u cijeloj zemlji provoditi drastične mjere, ograničavajući socijalne kontakte i izlaske.

U okviru karantina, koji će se primijenjivati od četvrtka, sve će firme biti zatvorene, osim marketa i apoteka.

U prvoj fazi, tokom karantina, koji će važiti do 3. novembra, predviđa se potpuno ukidanje socijalnih kontakata s ljudima koji nisu članovi porodice, dok će biti dozvoljene neophodne situacije, poput odlaska do posla, u kupovinu i posjete ljekaru.

Naglašeno je da će, iako je upotreba maski obavezna na otvorenom, građanima biti dozvoljeno da šetaju u prirodi, ali najviše dvije osobe mogu biti zajedno.

U Češkoj je od početka pandemije zabilježeno više od 113.000 zaraženih i 1.619 umrlih.

Češkim građanima će biti dozvoljeno da šetaju u prirodi, ali najviše dvije osobe mogu biti zajedno

U Italiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 15.199 novih slučajeva, što je najviše od početka pandemije.

U istom periodu preminulo je 127 osoba, što je mnogo manje nego u vrijeme najveće krize u martu i aprilu, kada je umiralo i po 900 ljudi dnevno, prenosdi Reuters.

Širenje policijskog sata u Francuskoj

U Francuskoj će još nekoliko departmana narednih dana ući u status crvene uzbune, što znači da će se u njima morati uvesti policijski sat, saopćila je u srijedu Vlada.

Prijedlog Vlade je da se produži vanredno stanje do 16. februara naredne godine.

To bi značilo da Vlada zadržava ovlaštenje da produži policijski sat, koji je već na snazi u najvećim francuskim gradovima, uključujući Pariz.

Od subote je u Parizu i drugim velikim gradovima uveden policijski sat u trajanju od 21:00 sat do 6:00 sati ujutro, koji bi trebao trajati četiri sedmice, ali bi mogao biti produžen na šest sedmica.

U Španiji je broj zaraženih premašio milion, po čemu je druga u Evropi, odmah nakon Rusije.

U utorak je potvrđeno novih 13.177 slučajeva, čime je ukupan broj porastao na milion i 29.668, dok su preminula 144 pacijenta.

I pored povećanja broja zaraženih, španski ministar zdravstva rekao je da Vlada neće produžiti vanredno stanje u regiji Madrida, koje ističe u subotu, ali da će možda početi uvoditi policijski sat u žarištima širom zemlje.

Zaraženi ministri u Njemačkoj i Mađarskoj

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozitivan je na korona virus te se povukao u kućnu izolaciju.

Broj novozaraženih raste i u Poljskoj, Austriji i Slovačkoj. 

Prema najnovijim podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravstva Poljske, u zemlji je u posljednja 24 sata registrirano 10.040 novih slučajeva, najviše u jednom danu od marta, a preminulo je 130 osoba.

U Austriji, u kojoj je zabilježeno 11.925 smrtnih slučajeva, također je zabilježen rekordan broj novozaraženih – 1.958, a rekord bilježi i Slovačka – 2.202 za 24 sata.

Na korona virus pozitivna je i ministrica pravde Mađarske Judit Varga.

U posljednja 24 sata u Mađarskoj su registrirana 1.423 nova slučaja, a broj zaraženih u zemlji dostigao je 50.180.

Stopa infekcije u proteklih 14 dana u Rumuniji prešla je prag od tri osobe na 1.000 stanovnika

U Rumuniji je u posljednja 24 sata obavljeno 37.025 testova, dok je registrirano novih 69 smrtnih slučajeva.

Stopa infekcije u proteklih 14 dana prešla je prag od tri osobe na 1.000 stanovika, i to na 255 lokaliteta širom zemlje, a prema Odjelu hitne pomoći Rumunije, svi su uvršteni u “crveni scenario”.

Za područja koja pripadaju “crvenom scenariju” maske su obavezne u svim javnim prostorima, a restorani, kafići, pozorišta i kina su zatvoreni.

Škole su zatvorene i prelaze na online nastavu.

U Rumuniji su do sada potvrđena 191.102 zaražena, dok je preminulo 6.065 osoba.

Izvor: Agencije