COVID-19: U Srbiji broj novozaraženih prvi put četverocifren

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke (Sanjin Struki? / Pixsell)

U Srbiji su u posljednja 24 sata potvrđena još 1.053 slučaja zaraze korona virusom, što je prvi put od početka epidemije da je registriran četvorocifreni broj novozaraženih, a Krizni štab najavljuje pooštravanje mjera nastavi li se povećavati broj zaraženih.

Srbijansko ministarstvo zdravstva prijavilo je u utorak 9.430 testiranih uzoraka za posljednja 24 sata, te ukupno 823 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je 38 na intenzivnoj njezi i respiratorima.

U zadnja 24 sata preminulo je pet osoba, prenosi Hina.

Od početka epidemije 6. marta Srbija je, prema službenim podacima, testirala 1.298.949 uzoraka, zaraza je potvrđena kod 40.880 osoba, a  od posljedica infekcije COVID-om 19 preminulo je 798 oboljelih.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije u utorak kako se razmišlja o pooštravanju mjera “jer je jasno da se ne može sjediti prekštenih ruku, ako se broj zaraženih od korona virusa bude povećavao”.

Upravo je Kon najavio današnji “novi neslavni rekord” po broju novooboljelih.

“Imamo pred sobom krajnje ozbiljno razdoblje. To vredi za celu Srbiju, ali je trenutno najozbiljnija situacija u Beogradu”, upozorio je Kon u izjavi za TV Pink.

BiH: 20 preminulih

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđena su 1.534 nova slučaja zaraze korona virusom, dok je od posljedica preminulo 20 osoba, navedeno je iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo. 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacije BiH prijavljeno je 1.720 uzoraka, od kojih je 909 pozitivno na SARS-CoV-2.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 18.567 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 275 pacijenata. Trenutno je aktivno 8.358 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 15 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 724.

U pоsljеdnjа 24 sata u entitetu Republika Srpska izvršеnо је tеstirаnjе 1.417 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а kоrоnаvirus je pоtvrđеn kоd 625 оsоba.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеnо је pеt smrtnih slučајеvа.

U Kantonu Sarajevo registrirane su 272 novozaražene osobe korona virusom, od čega su 172 iz porodičnih klastera, objavio je Zavod za javno zdravstvo KS-a.

Zabilježeno je i sedam smrtnih ishoda, tako da je broj umrlih uzrokovan korona virusom povećan na 114.

Hrvatska: Arena spremna za pacijente

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 1.413 novozaraženih korona virusom, te 18 smrtnih slučajeva.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 11.311, prenio je Tanjug.

Na bolničkom liječenju je 897 pacijenata, a od toga je na respiratoru 57.

Od 25. februara u Hrvatskoj do danas zabilježena je ukupno 38.621 zaražena osoba, a umrlo je 470 osoba.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke po kojima se sa 14 na 10 dana skraćuje samoizolacija osoba koje su ostvarile bliski kontakt s osobom zaraženom korona virusom.

Izuzetak su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak starijih i teško bolesnih odraslih osoba te osoba s invaliditetom, za koje karantin i dalje traje 14 dana, prenosi Hina.

Osim toga, kako je navela pomoćnica direktora HZJZ-a Marija Bubaš, dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima ograničen je na najviše 50, osim na sahranama, gdje je ograničen na 30, i privatnim zabavama, najviše 15 osoba.

Iz te mjere izuzimaju se pozorišta i kina, kao i vjerska okupljanja.

Načelnik Državne interventne jedinice Civilne zaštite Mladen Vinović je rekao da je zagrebačka Arena spremna za prihvat prvih pacijenata, da je postavljeno 270 kreveta, a da je u planu još 150 kreveta.

Slovenija: Zaraženo još 1.499 osoba 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.499 novih zaraza korona virusom, od posljedica zaraze umrlo je još pet osoba, dok je broj novih dnevnih zaraza udvostručen za samo sedmicu, objavila je u utorak slovenska vlada.

S podacima od posljednja 24 sata broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 25.579, a broj preminulih na 256.

U bolnicama je trenutno 560 covid pacijenata, od čega 86 na intenzivnim odjelima, potvrdilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

Novi slučajevi u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su registrirana 182 nova slučaja infekcije korona virusom, a pet osoba je preminulo od posljedica zaraze, prenosi Anadolija.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je, od 756 analiziranih uzoraka, 182 rezultata bilo pozitivno. Kako su naveli iz instituta, najviše novozaraženih je u Podgorici, gdje je registriran 91 novi slučaj.

“Institutu je prijavljeno pet smrtnih ishoda pacijenata, i to dva iz Ulcinja i po jedan iz Berana, Nikšića i Podgorice. Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom od početka juna iznosi 266, a od početka godine 275”, kazali si iz instituta.

Ukupan broj aktivnih slučajeva korona virusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 3.565.

Nove žrtve u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji preminule su 15 osobe od posljedica COVID-aa 19 u zadnja 24 sata, javlja novinarka Al Jazeere Milka Smilevska. Ukupni broj preminulih je 949 pacijenta.

U isto vrijeme ministarstvo zdravstva zabilježilo je 628 novozaraženih od korona virusa, odnosno 28 posto testiranih.

Aktivno je 7.399 slučajeva, a ozdravilo je 531 pacijenta.

Hospitalizirano je 646 pacijenta, a jedan pacijent je na respiratoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije