COVID-19: BiH bilježi pad novozaraženih, u Srbiji 11 preminulih

Vlade u regiji zbog rasta broja zaraženih planiraju pooštriti epidemiološe mjere (Reuters)

U Hrvatskoj je protekla 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je preminula, a broj trenutno oboljelih ukupno je 1.117, izvijestio je Stožer civilne zaštite Hrvatske, prenijela je Hina.

Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta, navodi Nacionalni stožer.

Lokalni stožeri jutos su izvijestili o većem broju zaraženih u Hrvatskoj u posljednja 24 sata, no glavni stožer iznio je konačne brojke.   

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3.722 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih je 119 preminulo, a 2.486 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4.861 osoba.

Do danas je ukupno testirano 93.571 osoba, od toga 763 u posljednja 24 sata.

Iz Stožera ističu kako je pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem se može smanjiti širenje zaraze korona virusa.

“Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručuje Nacionalni stožer.

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 140 novih slučajeva zaraze novom korona virusom, što je najveći broj otkrivenih zaraza od početka pandemije.

U BiH 158 novozaraženih

U Bosni i Hercegovinu u nedjelju je zaraza korona virusom potvrđena kod 158 osoba što je značajno smanjenje u usporedbi s prethodna dva dana.

Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 1.155 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 124 osobe s područja Federacije BiH [890 testiranih uzoraka] te kod 34 iz Republike Srpske [265 testiranih uzoraka].

Pojedinačno je najviše novih slučajeva u Sarajevu gdje je zaraza od subote potvrđena kod 30 osoba.

U subotu je u BiH dosegnut najveći dnevni broj novozaraženih kada je bilo čak 316 takvih slučajeva dok ih je dan ranije bilo 110. To su bile najveće brojke još od pojave zaraze u martu.

 U BiH je od početka pandemije korona virus otkriven kod nešto više od 6.400 osoba, od čega se približno polovica izliječila. Preminulo je 216 pacijenata.

Mogućnost novih mjera u Srbiji

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 287 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 4.050 testriranih uzoraka, prenio je Tanjug.

Od posljednjeg preseka, od posledica COVID-a 19 umrlo je još 11 ljudi.

U Srbiji je trenutno aktivan 4.091 slučaj, a na respiratoru su 144 pacijenta.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Srbiji porastao je na 18.360, a preminule su ukupno 393 osobe.

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da postoji mogućnost ponovnog uvođenja vanrednih mjera, ukoliko nastavi tendencija rasta broja zaraženih.

On je rekao da je situacija u Beogradu gora nego što je bila u aprilu.

Najava mogućnosti ponovnih restriktivnih mjera u Srbiji od utorka je pokrenula antivladine proteste, koji su prerasli u nasilne demonstracije.

Prema izvještajima agencija, epidemiološka slika u Novom Pazaru i okolnim gradovima na jugoistoku Srbije se popravlja, nakon što je situacija bila izmakla kontrola lokalnom zdravstvu.

Koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek rekao je da “trenutno držimo ravan krivulje novoobolelih, koja bi na kraju sledeće nedelje mogla da opadne”, prenijela je Beta u nedjelju.

U međuvremenu, došlo je do pogoršanja epidemiološke slike u Kraljevu. Direktor kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Macan rekao je Tanjugu da svaki dan situacija u Kraljevu sve gora, te da se stvaraju novi rizici za pogoršanje epidemiološke situacije, poput okupljanja u kladionicama i kockarnicama.

U Kraljevu je potvrđeno još 44 novih slučajeva zaraze COVID-om-19, od početka epidemije 351 oboljeli, a samo od 17. juna zabilježeno je 299 novooboljelih.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smještaj odraslih i starih, prisustvo virusa COVID-19 je, zaključno sa 12. julom, potvrđeno kod 15 korisnika i 32 zaposlena, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije.

U Crna Gora novih 57 slučajeva zaraze

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata registrovano 57 novih slučajeva korona virusa, a testirane su 433 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje te zemlje.

“Tokom dana prijavljena su još tri smrtna slučaja kod kojih se sumnja da je uzrok smrti bila infekcija sa novim korona virusom. Ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna mjeseca od COVID-a 19 ostaje 14”, saopšteno je iz Instituta.

Od početka juna ukupan broj registrovanih slučajeva je 897, sa 14 potvrđenih smrtnih ishoda i trenutno 13 oporavljenih.

 

Slovenija ide prema vrhu drugog vala

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 560 testiranja potvrđeno 14 novih zaraza korona virusom, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

To je 20 zaraženih manje nego što ih je potvrđeno prethodni dan, kad su sa znatno više testiranih, njih 1159, otkrivena 34 slučaja, najviše u jednom danu od sredine aprila.

Trenutačno je hospitalizirano 16 pacijenata, ali nijedan ne treba intenzivno liječenje.

Od početka epidemije u  Sloveniji ukupno je potvrđeno 1.841 zaraza, a umrlo je 111 ljudi. Trenutačno je u zemlji prisutan 261 aktivan slučaj zaraze.

Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje Milan Krek izjavio je da je Slovenija u fazi kad ide prema vrhu drugog vala epidemije. U izjavi za medije ustvrdio je kako očekuje da će se epidemiološka slika do kraja mjeseca stabilizirati s manje novih slučajeva, “ako se u međuvremenu nešto posebno ne bi dogodilo”.

U S. Makedonji šest osoba preminulo

Al Jazeerina reporterka iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska izvijestila je o novih 136 slučajeva COVID-a 19 u sjevernoj Makedoniji u posljednja 24 sata. Ukupni broj dijagnosticiranih zaraza u toj zemlji u nedjelju je porastao na 8.111, od početka pandemije.

“Šest osoba je preminulo, od početka epidemije ukupno 382 osobe”, rekla je Blaževska Evrosimoska. “Trenutni broj aktivnih slučajeva je 3.526. Najviše aktivnih slučajeva je u Skoplju, zatim u Tetovu i Kumanovu”. 

U zemlji je od početka pandmije testirano više od 77 hiljada građana.

Izvor: Agencije