COVID-19 oslabio borbu svijeta protiv nezaraznih bolesti

Izvještaj sadrži popis efikasnih mjera koje je potrebno poduzeti (EPA)

Samo šest država svijeta učinilo je dosta na smanjenju nezaraznih bolesti kao što su dijabetes, rak i kardiovaskularne bolesti, a kriza koju je izazvala pandemija COVID-19 pokazuje koliko je „hitno“ boriti se protiv njih, navodi se u izvještaju koji je naručila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Danska, Luksemburg, Novi Zeland, Norveška, Singapur i Južna Koreja jedine su na dobrom putu da ostvare zacrtani cilj – da do 2030. godine za trećinu smanje smrtnost od navedenih bolesti, zaključuje se u izvještaju koje je u petak objavio britanski časopis The Lancet.

Druge države još mogu nadoknaditi kašnjenja uz uvjet da se protiv tih bolesti bore na više frontova i primijene strategije koje su drugdje dale rezultate, navodi se u tekstu.

Ciljevi održivog razvoja

Smrtnost od bolesti koje je djelimično moguće izbjeći kao što su dijabetes, rak pluća i debelog crijeva globalno se „presporo smanjuje ili čak pogoršava u brojnim zemljama“.

Nasuprot tome, stanje se poboljšava za kardiovaskularne bolesti i rak želuca.

Zacrtani cilj smanjenja nezaraznih bolesti jedan je od 17 „ciljeva održivog razvoja“ koje je prihvatila Organizacija UN-a 2015. godine u okviru „Agende 2030“.

Taj cilj sadrži obavezu smanjenja preuranjene smrti (od 30 do 70 godina) za jednu trećinu do 2030. a koje su izazvane rakom, kardiovaskularnim bolestima, kroničnim respiratornim bolestima i dijabetesom.

Prvi izvještaj objavljen je 2018. godine, a najnoviji koji potpisuju Kraljevski koledž u Londonu (Imperial College London), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i nevladino udruženje Alliance razmatra tačku po tačku ostvareni napredak.

Generacijska katastrofa

Pandemija bolesti COVID-19 koja u teškim oblicima najviše pogađa osobe koje boluju od hroničnih bolesti „jasno pokazuje koliko je žurno potrebno da vlade primijene politike borbe protiv smrti koje je moguće  izbjeći“, navodi se u izvještaju.

„Ne smijemo dopustiti da nezarazne bolesti postanu generacijska katastrofa, sinonim za uništen ljudski potencijal i produbljenje nejednakosti“, komentira Bente Mikkelsen, direktorica odjela za nezarazne bolesti u WHO-u.

Izvještaj sadrži popis efikasnih mjera koje je potrebno poduzeti, a među njima su jačanje kontrole konzumiranja duhana i alkohola (zabrana oglašavanja, povećanje poreza na te proizvode, upozorenja na ambalaži itd. ).

U izvještaju se preporučuju „efikasni programi za rano otkrivanje raka“ i bolji pristup lijekovima za povišeni krvni tlak, za dijabetes i astmu, kao i terapije za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja u rizičnih pacijenata.

Izvor: Agencije