Oglasi

COVID-19 oslabio borbu svijeta protiv nezaraznih bolesti

Kako navodi izvještaj WHO-a, šest država je dovoljno učinilo u borbi protiv dijabetesa, raka i kardiovaskularnih bolesti.
Izvještaj sadrži popis efikasnih mjera koje je potrebno poduzetiEPA - Ilustracija

Samo šest država svijeta učinilo je dosta na smanjenju nezaraznih bolesti kao što su dijabetes, rak i kardiovaskularne bolesti, a kriza koju je izazvala pandemija COVID-19 pokazuje koliko je „hitno“ boriti se protiv njih, navodi se u izvještaju koji je naručila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Danska, Luksemburg, Novi Zeland, Norveška, Singapur i Južna Koreja jedine su na dobrom putu da ostvare zacrtani cilj - da do 2030. godine za trećinu smanje smrtnost od navedenih bolesti, zaključuje se u izvještaju koje je u petak objavio britanski časopis The Lancet.

Druge države još mogu nadoknaditi kašnjenja uz uvjet da se protiv tih bolesti bore na više frontova i primijene strategije koje su drugdje dale rezultate, navodi se u tekstu.

Ciljevi održivog razvoja

Smrtnost od bolesti koje je djelimično moguće izbjeći kao što su dijabetes, rak pluća i debelog crijeva globalno se „presporo smanjuje ili čak pogoršava u brojnim zemljama“.

Nasuprot tome, stanje se poboljšava za kardiovaskularne bolesti i rak želuca.

Zacrtani cilj smanjenja nezaraznih bolesti jedan je od 17 „ciljeva održivog razvoja“ koje je prihvatila Organizacija UN-a 2015. godine u okviru „Agende 2030“.

Taj cilj sadrži obavezu smanjenja preuranjene smrti (od 30 do 70 godina) za jednu trećinu do 2030. a koje su izazvane rakom, kardiovaskularnim bolestima, kroničnim respiratornim bolestima i dijabetesom.

Prvi izvještaj objavljen je 2018. godine, a najnoviji koji potpisuju Kraljevski koledž u Londonu (Imperial College London), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i nevladino udruženje Alliance razmatra tačku po tačku ostvareni napredak.

Generacijska katastrofa

Pandemija bolesti COVID-19 koja u teškim oblicima najviše pogađa osobe koje boluju od hroničnih bolesti „jasno pokazuje koliko je žurno potrebno da vlade primijene politike borbe protiv smrti koje je moguće  izbjeći“, navodi se u izvještaju.

„Ne smijemo dopustiti da nezarazne bolesti postanu generacijska katastrofa, sinonim za uništen ljudski potencijal i produbljenje nejednakosti“, komentira Bente Mikkelsen, direktorica odjela za nezarazne bolesti u WHO-u.

Izvještaj sadrži popis efikasnih mjera koje je potrebno poduzeti, a među njima su jačanje kontrole konzumiranja duhana i alkohola (zabrana oglašavanja, povećanje poreza na te proizvode, upozorenja na ambalaži itd. ).

U izvještaju se preporučuju „efikasni programi za rano otkrivanje raka“ i bolji pristup lijekovima za povišeni krvni tlak, za dijabetes i astmu, kao i terapije za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja u rizičnih pacijenata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.