COVID-19: Normalizira se stanje na Balkanu

Popuštanje mjera na snazi je širom regije (EPA)

U posljednja 24 sata u bh. entitetu Republika Srpska obavljeno je testiranje 417 laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus potvrđen je kod 12 osoba, saopćilo je entitetsko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, tokom protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo nije bilo novooboljelih od COVID-a 19.

Na području Bosne i Hercegovine zaraženo je 2.290 osoba, od čega se njih 1.436 oporavilo. Od posljedica zaraze novim tipom korona virusa preminule su 133 osobe.

U Kantonu Sarajevo danas su nakon dvomjesečne pauze počele raditi predškolske ustanove i vrtići, dok je u Mostaru s radom počeo gradski prevoz.

Prema najavama, granice, koje su početkom aprila zatvorene zbog suzbijanja širenja korona virusa, mogle bi biti otvorene do kraja ovog mjeseca.

Rast broja zaraženih u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen samo jedan novi slučaj zaraze korona virusom, i to u Brodsko-posavskoj županiji.

Do 14 sati u nedjelju potvrđeno je 2.226 slučajeva zaraze korona virusom, saopćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. Preminulo je 95 osoba, a oporavilo ih se 1.936.

Hrvatska je prošle sedmice ušla u treću fazu popuštanja mjera i otvorila granice, a od danas se u škole vraća i dio učenika srednjih strukovnih škola.

Rast broja zaraženih registriran je u Srbiji, gdje je jučer u 15 sati od 6.526 testiranih uzoraka 114 bilo pozitivno na korona virus.

Zabilježena su i dva smrtna slučaja.

Novo žarište zaraze jest Fabrika namještaja “Dodić” u Vranju, koja je privremeno zatvorena.

U Sjevernoj Makedoniji u posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom preminule su tri osobe, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

“Registrovano je 25 novoobolelih građana, odnosno 1.817 od početka epidemije”, kaže Smilevska. 

Od početka epidemije u Sjevernoj Makedoniji registrirane su 104 žrtve, a trenutno je aktivno 412 slučajeva.

U Sloveniji otvorene škole i vrtići

U Sloveniji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze ili smrti povezane s COVID-om 19. Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji, u ponedjeljak su nakon dva mjeseca otvoreni vrtići i počinje nastava za prva tri razreda osnovne škole, prenosi Hina.

S početkom nove sedmice relaksiraju se i druge djelatnosti, poput trgovine i turizma.

U školske klupe od danas su, nakon dugog razdoblja učenja na daljinu, vraćeni učenici prva tri razreda osnovne škole, a njihovi roditelji morali su potpisati izjavu da su djeca zdrava i da nisu imala kontakte s osobama za koje postoji sumnja da su imali COVID-19.

Za učenike ostalih razreda obrazovni proces nastavlja se na daljinu, bez garancije da će se to promijeniti do kraja školske godine.

Istovremeno su obnovljeni i nastava za završne razrede srednjih škola te rad vrtića, ali pod posebnim uvjetima i u manjim grupama djece.

Od danas je ponovo dopušten rad svih trgovina, a za rad se pripremaju i manji turistički objekti s kapacitetom do 30 posjetilaca uz dopuštenje vlade.

Izvor: Agencije