COVID-19: Najveći broj zaraženih u regiji dosad

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Hrvatska uvela restrikcije za državljane BiH i Srbije (Reuters)

Novih 316 slučajeva zaraze korona virusom potvrđeno je u subotu u Bosni i Hercegovini, izvijestili su tokom dana entitetski zavodi za javno zdravstvo, prenijela je Hina.

Ovaj najveći rast broja zaraženih u jednom danu u BiH od pojave korona virusa potvrđen je nakon što je u protekla 24 sata u laboratorijima testirano nešto više od 1.500 uzoraka.

U petak je bilo 310 novozaraženih.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje je potvrđeno 60 takvih slučajeva a s slijedi Banja Luka s 27 novozaraženih.

U BiH su na snazi pojačane mjere higijensko-epidemiološke zaštite uz zabranu okupljanja više od 50 osoba.

Od ponoći je stupila na snagu i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske po kojoj je osobama s pasošom Bosne i Hercegovine privremeno zabranjen ulazak u Hrvatsku uz iznimku onih koji imaju opravdani razlog. U takve se ubrajaju i turisti s potvrdama o uplaćenom smještaju no i oni moraju posjedovati dokaz o provedenom PCR testiranju na korona virus s negativnim rezultatom koji ne smije biti stariji od 48 sati. 

Osobe iz BiH s hrvatskom putovnicom u Hrvatsku mogu ulaziti bez ograničenja jer ih se tretira kao i sve druge državljane članica EU za koje nema restrikcija.

U Bosni i Hercegovini je od sredine marta kada je proglašena pandemija oboljelo više od 6.400 osoba, prema podacima državnog ministarstva civilnih poslova. Od toga se izliječila skoro polovica, dok je 216 osoba preminulo.

U Hvatskoj 140 oboljelih

Ravnateljstvo civilne zaštite Hrvatske u subotu je izvjestilo o 140 novih slučajeva korona virusa, što je više nego dan ranije i novi rekord zaraženih u toj zemlji. Jedna osoba je preminula.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 116 novih slučajeva zaraze korona virusom. Dvije osobe su preminule.

U Hrvatskoj je trenutno aktivno više od 1.000 slučajeva, stoji u saopćenju glavnog Stožera. Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru četiri pacijenta. 

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno više od 3.500 osoba zaražene korona virusom, od kojih je preminulo blizu 120, a više od 2.370 se oporavilo. 

U samoizolaciji je trenutno 4.608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1.722 u posljednja 24 sata.

Srbija proširuje bolničke kapacitete

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka, a preminulo je još 12 osoba, prenio je Tanjug.

Aktivno je 3.911 slučajeva, a na respiratoru je 130 pacijenata, objavljeno je na sajtu COVID-19.

Broj zaraženih korona virusom u Srbiji porastao je na 18.073 od početka pandemije, a preminule su ukupno 382 osobe.

Od početka pandemije testirano je ukupno 487.378 osoba.

Procenat smrtnosti je 2,11 odsto.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas da će od ponedjeljka i Institut za reumatologiju Srbije biti pretvoren u kovid bolnicu, nakon naglog skoka novozaraženih u toj zemlji.

“Ceo kapacitet Instituta za reumatologiju pretvorićemo u kovid bolnicu, jer nemamo izbora”, rekao je Lončar za RTS, prenio je Tanjug.

Ministar je kazao da podaci od noćas ne ohrabruju, ističući da je u toku posljednjeg dana i posljednje noći samo u Beogradu bilo 3.185 pregleda.

“Samo na Infektivnoj klinici bilo je 318 pregleda. Od toga smo imali negde oko 270 prijema, što znači pacijenata koji su morali da budu primljeni, što u Beogradu, što u unutrašnjosti”, rekao je Lončar.

Naglasio je da ”ne možemo da budemo zadovoljni tim podacima” i da oni “direktno odražavaju ponašanje građana i ličnu borbu protiv korona virusa”.

“Ono što smo prinuđeni već dva dana to je da pacijenti iz Beograda koji zaslužuju bolničko lečenje moraju da odu u Mladenovac, Požarevac, Smederevo… Prinuđeni smo da proširujemo kapacitete na Čačak i Šabac. Moramo da se snalazimo da bismo svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove lečenja”, rekao je Lončar.

Od blizu 18.000 zaraženih korona virusom u Srbiji se do sada izliječilo više od 13.700 pacijenata. Preminulo je 370 oboljelih.

“Kada prihvatmo da promenimo navike, u narednih četiri, pet ili šest dana, rezultati će biti bolje”, tvrdi ministar Lončar.

Trend trocifrenog broja novooboljelih na dnevnom nivou u Vojvodini nastavljen je i tokom prethodna 24 sata kada je registrovano 126 slučajeva infekcije, saopšteno je iz Pokrajinske vlade, prenijela je Beta.

Kako se navodi, trenutno je na teritoriji Vojvodine potvrđeno 1.275 aktivnih slučajeva pacijenata inficiranih virusom.

Prisustvo virusa potvrđeno je u svim vojvodjanskim okruzima, a najveći broj oboljelih registrovan je u Južnobačkom okrugu i gradu Novom Sadu.

Zdravstvene vlasti upozoravaju da bi moglo doći do dodatnog širenja virusa u Srbiji, nakon što u zemlji od utorka traju antivladine demonstracije.

Prvi smrtni slučaj u Šapcu

U Šapcu je zabilježne prvi smrtni slučaj u drugom talasu epidemije korona virusa, rečeno je danas na konferenciji za medije Gradskog štaba za vanredne situacije, prenio je Tanjug.

Kako je navedeno, u tom gradu je u posljednja 24 sata potvrđeno 90 novozaraženih.

U Opštoj bolnici trenutno se liječi 140 pacijenata, od kojih je 116 u crvenoj zoni.

Crna Gora: Novih 87 slučajeva virusa, od juna umrlo 14 pacijenata

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata potvrđeno 87 novih slučajeva korona virusa, što je rekordan broj novooboljelih na dnevnom nivou, a preminule su dvije osobe.

Prethodno je najviše pozitivnih slučajeva otkriveno prije četiri dana – 66, prenosi RTCG.

Testirano je 709 osoba.

“Među pozitivnim su bili i rezultati dvije osobe koje su preminule tokom jučerašnjeg dana a prijavljena su i dva smrtna ishoda kod pacijenata koji su od ranije bili pozitivni a liječeni su u Kliničkom centru Crne Gore i u Beranima”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Od početka juna od COVID-a 19 u Crnoj Gori je preminulo 14 osoba.

Oporavilo se deset pacijenata, aktivno je 816 slučajeva.

 

U Sloveniji dvostruko više zaraženih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na korona virus testirano 1.159 osoba, te su potvrđena 34 nova slučaja zaraze, objavila je u subotu slovenska vlada.

To je dvostruko više u odnosu na prethodni dan, kad je novih dnevnih zaraza bilo 17.

Glasnogovornik vlade za COVID-19 Jelko Kacin naveo je tim povodom na Twitteru da takav broj dnevnih zaraza nije samo medicinski problem nego zahtijeva i velike napore epidemiologa iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Oni nastoje što prije otkriti što više kontakata sa zaraženima, upozoriti ih na opasnost i poslati u karantenu, naveo je Kacin.

Trenutno je zbog infekcije korona virusom u slovenskim bolnicama 16 osoba, no nitko od njih ne treba intenzivnu njega, potvrdilo je ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

Od početka epidemije do sada u Sloveniji je testiranjem otkriveno ukupno 1.827 slučajeva zaraze, a trenutačno je po službenim procjenama aktivnih slučajeva 256.

U zadnja 24 sata nije bilo nijednog novog smrtnog slučaja među zaraženima, pa ukupan broj umrlih od početka epidemije ostaje 111.

U S. Makedoniji 199 novozaraženih

U posljednjih 24 sata u Sjevernoj Makedoniji registrovano je 199 novih slučajeva COVID-a 19. Ukupni broj oboljelih od početka epidemije je 7.975, javila je Al Jazeerina reporterka iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska. 

“Osam osoba je preminulo”, rekla je Blaževska Evrosimoska, dodajući da je od početka epidemije u Sjevernoj Makedonij od posljedica COVID-a 19 preminulo 376 osoba.

Trenutno, broj aktivnih slučajeva je 3.519, ozdravilo je 4.080 pacijenata.

Izvor: Agencije