COVID-19: Najgori dan za Srbiju, skoro 5.000 novozaraženih

Epidemiolozi strahuju da bi se stanje u BiH moglo pogoršati zbog lokalnih izbora održanih u nedjelju (EPA)

U Srbiji je u posljednja 24 sata preminulo 24 ljudi od posljedica korona virusa, a zabilježena su 4.994 nova slučaja zaraze, što je najviše od početka pandemije. 

Testitrano je 17.645 osoba. Na respiratorima se nalazi 179 pacijenata, prenosi Tanjug.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je na Kosovu u posljednja 24 sata preminulo 16 pacijenta od posljedica COVID-a 19, prenosi Anadolija.

Testirano je 1.566 novih uzoraka sumnjivih na korona virus, od kojih je 690 rezultiralo pozitivno.

U posljednja 24 sata izliječeno je 337 osoba, čime se broj oporavljenih povećao na 17.878. Trenutno je 11.768 slučajeva aktivno inficiranih korona virusom.

U BiH 69 žrtava

U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno novih 1.255 slučajeva zaraze korona vurusom te 69 smrtnih slučajeva.

Zdravstvene vlasti u toj zemlji strahuju zbog mogućeg dramatičnog povećanja tih brojki, zbog brojnih okupljanja vezanih za lokalne izbore provedene proteklog vikenda.

Od ponedjeljka su provedena testiranja na više od 3.600 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 845 osoba iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, kod 362 osoba iz entiteta Republika Srpska te kod 48 osoba iz Brčko distrikta, prenosi Hina.

Federacija nastavlja bilježiti veliki dnevni broj umrlih, pa su u tom entitetu u protekla 24 sata registrirana 53 preminula, u RS-u 15, a jedan oboljeli u Brčkom.

Među preminulima je i infektolog iz Tuzle Jovan Petković (62), koji se na poslu zarazio korona virusom i umro dok je bio na liječenju na klinici na kojoj je bio zaposlen.

U Bosni i Hercegovini je do sada od posljedica zaraze korona virusom umrla 2.041 osoba, a od izbijanja epidemije u martu zaraza je potvrđena kod gotovo 74.000 osoba.

U proteklih deset dana dnevni broj zaraženih varirao je između 1.200 do iznad 1.900, no nedjeljni lokalni izbori mogli bi prouzročiti povećanje, koje će značiti dodatni pritisak na ionako preopterećeni zdravstveni sektor.

U Hrvatskoj 31 osoba preminula, 1.945 zaraženih

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1.945 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrla je 31 osoba, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 15.371, među njima je 1.827 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 196 pacijenata, prenosi Hina.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 87.464 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 1.113 preminulo.

Ukupno se oporavilo 70.980 osoba, od toga 2.242 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 36.175 osoba.

Do danas je ukupno testirano 631.655 osoba, od toga 7.262 u posljednja 24 sata.

Slovenija: Najveći broj smrtnih slučajeva

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.388 novih zaraza korona virusom, a umrlo je još 45 oboljelih od  posljedica COVID-19, najviše u jednom danu do sada, objavila je u utorak slovenska Vlada.

Obavljeno je 5.326 testova, uz 26,06 posto pozitivnih rezultata, što je manje nego prethodni dan, kada je potvrđena 501 nova infekcija, uz udio zaraženih među testiranima od skoro 28 posto, te kada je bilo 34 preminulih.

U bolnicama je trenutno 1.275 zaraženih, što je 24 više nego u ponedjeljak, od čega je 209 teže oboljelih na intenzivnoj njezi, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

S otkrivenim novim zarazama u zadnja 24 sata, ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 56.932, od čega je aktivno 19.537 slučajeva.

Četrnaestodnevna incidencija iznosi 932 zaražena na 100.000 stanovnika, a broj umrlih od posljedica COVID-19 sada se povećao na 932 ljudi.

Stanje pandemije produženo za mjesec dana

Vlada Janeza Janše, koju opozicija kritizira tvrdeći da je prekasno reagirala s uvođenjem restrikcija kako bi spriječila širenje virusa, za mjesec dana produžila je stanje epidemije, što joj daje pravo da uvodi nove mjere ili ih relaksira najmanje do 17. decembra bez posebne rasprave u parlamentu.

Zaraza se još uvijek brzo širi u populaciji, a aktuelne epidemiološke mjere zahtijevaju novo vremenski ograničeno proglašenje epidemije na cijelom području države, navela je Vvlada u obrazloženju tog poteza.

U Sloveniji je epidemija COVID-19 prvi put proglašena sredinom marta, a trajala je 80 dana, kada je došlo do postupnog popuštanja mjera, no epidemijski val bio je tada dosta blaži, s manje zaraza i manjim opterećenjem bolničkih kapaciteta, ali i smrtnih slučajeva.

Od ove sedmice su na snazi rigorozne restrikcije, koje uključuju zabranu okupljanja te kontakata van porodičnog kruga, čime je dodatno pojačano prethodno zatvaranje u općinske granice, te policijski sat tokom noći, a dodatno je postrožen i režim na granici.

Epidemiolozi vjeruju da bi za desetak dana broj dnevnih zaraza mogao početi padati te da će se smanjiti i pritisak oboljelih na bolnički sistem.

Dva smrtna slučaja u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su preminila još dva pacijenta zaražena koronavirusom, prenosi Anadolija.

Iz Opšte bolnice u Baru kazali su da su preminuli pacijenti iz Bara i Herceg Novog, rođeni 1940. i 1950. godine.

“U COVID-19 odjeljenju barske bolnice liječi se 50 pacijenata. Pet ih u Jedinici intenzivnog liječenja, jedan je na invazivnom respiratoru, dok su četiri na neinvazivnoj ventilaciji”, naveli su iz Opšte bolnice u Baru.

U Crnoj Gori je od juna 389 pacijenata preminulo uslijed komplikacija izazvanih infekcijom korona virusa, a od početka godine umrla je 401 osoba.

U Vojvodini nagli porast broja zaraženih

Predsjednik vojvođanske Vlade Igor Mirović pozitivan je na korona virus, prenijela je u utorak Hina, pozivajući se na medije, navodeći kako se u Novom Sadu drastično povećao broj zaraženih te su registrirana 463 nova slučaja u posljednja 24 sata.

Čelnik vojvođanske Vlade je potvrdio za Tanjug da je zaražen i da ima blagu kliničku sliku te da je u izolaciji kod kuće.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je ponedjeljak za taj grad bio najgori po pitanju broja zaraženih korona virusom.

“Situacija je takva da je juče bio uverljivo najteži dan, više od 400 zaraženih u Novom Sadu. Pretpostavljam da ćemo imati teške dane do kraja novembra i da ćemo od decembra ući u drugu fazu”, rekao je Vučević.

Dodao je da za sada i dalje brojke zaraženih rastu i da je sve manje mjesta u bolnicama, kao i da su veliki redovi u COVID-ambulantama.

U Srbiji je u posljednjih 24 sata korona virusom zaraženo 2.813 osoba.    

Izvor: Agencije