COVID-19: Hrvatska uvodi nove mjere, preko 200 žrtava u regiji

Jučer su u Hrvatskoj su zabilježena 3.603 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te 56 preminulih osoba (EPA)

Hrvatska je danas objavila uvođenje novih mjera suzbijanja korona virusa zbog velikih brojki iz proteklog perioda. Mjere će trajati od 28. novembra do 21. decembra, saopćio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Među mjerama je zatvaranje restorana, kafića i drugih ugostiteljskih objekata. Restorani će neograničeno moći raditi dostavu, a ostaju raditi i hoteli te njihovi restorani i kafići ali samo za goste. U crkvama će moći biti maksimalno 25 osoba i prepručuje se da vjernici mise prate preko televizije. Ostaju otvorena pozorišta, kina i muzeji.

Plenković je najavio kako će protivmjere biti 4.000 kuna (530 eura) za radna mjesta po radniku mjesečno. Istakao je kako je ranije upozoravao da jesen pogoduje širenju virusa i da je potrebna dodatna zaštita.

„U listopadu smo postrožili mjere, usporen je rast, ali brojevi nisu padali, bilo je nedovoljno… O nama ovisi hoćemo li spasiti radna mjesta i gospodarsku stabilnost“, kazao je on.

„Bez obzira na mjere koje predstavljamo danas, daljnja dinamika širenja virusa i dalje ovisi o svakome od nas. Možda i ove mjere neće biti dovoljne. Ovaj virus je daleko od bezazlenog – jedan od 58 zaraženih će preminuti i sličan omjer je svugdje u svijetu i tu činjenicu treba osvijestiti

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno rekordnih 4.009 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrla je 51 osoba, objavio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi agencija Hina. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 21.725. Među njima je 2.171 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 252 pacijenta.

Istra traži izuzeće

Načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac potvrdio je u srijedu navečer agenciji Hina da je taj dio Hrvatske zatražio od Nacionalnog stožera izuzeće od novih, strožijih mjera kojima se želi spriječiti širenje korona virusa.

„Za razliku od nekih drugih dijelova Hrvatske, kafići i restorani u Istri trenutačno nisu žarište zaraze. Upravo iz tog razloga tražimo da u Istri oni i dalje budu otvoreni, za početak još idućih osam dana, nakon čega će se utvrditi kakva je epidemiološka situacija na istarskom poluotoku“, rekao je Kozlevac.

Direktor županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović, koji je održao online konferenciju za novinare zajedno s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, također je kazao kako ne zagovara uvođenje strožijih mjera.

„Broj novozaraženih nije mali nego je, da tako kažem, stabilno veliki. Te brojke se u dnevnom rasponu kreću od 60-ak do 80-ak novozaraženih, koliko smo ih imali danas. Nama su najveći izvor zaraze bliski obiteljski kontakti i privatna druženja i okupljanja. Odgovornim ponašanjem ljudi, smanjivanjem obiteljskih druženja, smanjili bismo i broj novozaraženih osoba“, rekao je Stojanović.

Slovenija: Preminulo 46 osoba

U Sloveniji je od posljednjeg prosjeka potvrđeno 1.767 novih slučajeva COVID-19 među 7.391 testiranim uzorkom, dok je od posljedica bolesti preminulo još 46 pacijenata, prenosi Tanjug pozivajući se na STA.

Broj novih slučajeva koji je danas potvrđen je za 459 manji nego u utorak, kada je provedeno 8.063 testova. Udio pozitivnih testova danas iznosi 23,9 posto, dok je jučer taj broj bio za 3,7 posto veći.

Pacijenata na bolničkom liječenju ima za pet više, ukupno 1.302, dok je broj oboljelih na odjeljenjima intenzivne njege uvećan za 13 na 215.

U Sloveniji je do danas korona virusom zaraženo 71.073 ljudi, a u ovom trenutno aktivno je 20.174 slučajeva.

Od početka pandemije preminulo je 1.245 ljudi.

BiH: Preminula 51 osoba

U Bosni i Hercegovini su, kako je danas saopćeno, u prethodna 24 sata registrirana su 924 novozaražena korona virusom, od testiranih 2.787 laboratorijskih uzoraka, prenose agencije.

Od jučer je umrla 51 osoba pozitivna od bolesti COVID-19 koju izaziva korona virus, od čega u bh. entitetu Federacija BiH 27, u entitetu Republika Srpska 21 i tri u Distriktu Brčko.

U FBiH je od jučer do danas testirano 1.665 uzoraka, od kojih su 443 pozitivna. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima.

U RS su u posljednja 24 sata registrirana 423 slučaja zaraze poslije testiranja 1.024 laboratorijska uzorka. Najviše oboljelih ponovo je u Banjaluci – 101.

Danas je u Distriktu Brčko testirano 98 uzoraka, od kojih je zaraženo više od polovine – 58.

Srbija: Ponovo rekordan broj novozaraženih i preminulih

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno rekordnih 7.606 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 21.569 testiranih uzoraka, a preminula je 51 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja, hospitalizovane su 6.722 osobe, a na respiratoru su trenutno 243 pacijenta, što je 20 više nego jučer, tvrdi Tanjug.

Od početka epidemije, u Srbiji je zaraženo ukupno 148.214 osoba, a 1.366 je preminulo.

Do sada je testirano ukupno 1.703.985 osoba.

lada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici nove mjere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na učenike osnovnih i srednjih škola.

U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, izvoditi na daljinu.

Zimski raspust počinje 21. decembra 2020. godine, a završava se 15. januara 2021. godine i važit će za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije.

Vlada Srbije donela je odluku da se produži mjera skraćenja radnog vremena do 18 sati restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, a prodavnicama i drugim maloprodajnim trgovinskim objektima do 21 sat, do 15. decembra.

Kosovo: Preminulo 15 pacijenata

U posljednja 24 sata na Kosovu je 15 pacijenata preminulo od posljedica COVID-a 19 i potvrđeno je 775 novih slučajeva zaraze.

Iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova navedeno je da su od posljednjeg presjeka testirana 1.903 uzorka sumnjiva na korona virus, od kojih je 775 bilo pozitivno.

Najviše ih je iz opštine Priština – 306.

Od početka epidemije testirano je ukupno 137.872 osobe, od kojih je 37.028 bilo pozitivno, uz 963 smrtnih slučajeva.

Crna Gora: Još 508 zaraženih

U Crnoj Gori je registrovano 508 novih slučajeva infekcije korona virusom, a deset osoba je preminulo.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je analizirano 1.627 uzoraka na korona virus, od kojih je 508 bilo pozitivno.

Najviše novozaraženih je u Podgorici, gdje su registrovana 203 nova slučaja.

“Institutu je prijavljeno deset smrtnih ishoda i to kod tri pacijenata iz Podgorice, dva iz Mojkovca kao i pacijenata iz Andrijevice, Rožaja, Bara, Nikšića i Bijelog Polja. Među preminulim pacijentima najstariji je imao 83, a najmlađi 70 godina. Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom od početka juna iznosi 460 a od početka godine 469”, kazali su iz Instituta. 

S. Makedonija: Umrlo 30 ljudi

U Sjevernoj Makedoniji registrovano je 1.160 novih slučajeva korona virusa, a još 30 osoba je umrlo, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

Novi broj zaraženih je potvrđen sa 2.864 testa u prethodna 24 sata, a najviše novih slučajeva ima u Skoplju – 472.

Od korona virusa u Sjevernoj Makedoniji umrlo je 1.630 osoba, ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije je 58.608, a aktivnih slučajeva je 20.914.

Izvor: Agencije