Čović i Sattler: Naći rješenja za održavanje izbora

Sattler je rekao da je održavanje izbora u Mostaru prvi od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (Fena)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine te države Dragan Čović održao je u srijedu u Mostaru sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom na kojem se razgovaralo o ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine, pandemiji korona virusa, pokretanju ekonomije te aktivnostima u vezi s lokalnim izborima.

Čović je zahvalio EU-u i Sattleru na svim naporima koje čine da Bosna i Hercegovina danas bude dio integracija i Evrope “iako smo još daleko od onih formalnih aktivnosti koje trebamo napraviti”.

“Uključeni smo u sve aktivnosti kad su u pitanju evropski fondovi i sve aktivnosti koje radi EU kada je u pitanju pomoć zemljama zapadnog Balkana. BiH ima svoje mjesto i veseli me da ćemo tako nastaviti i dalje i kroz strukturu razgovora koji će biti uspostavljeni idući tjedan na videokonferenciji u Zagrebu”, kazao je Čović.

Izbori u Mostaru

Čović je naglasio da je potrebno preispitati sve u vezi s lokalnim izborima i vidjeti hoće li biti stvoreni svi preduvjeti za održavanje izbora.

“Naš je stav da, ako ne bude preduvjeta za transparentno organiziranje ili potpuno zakonito organiziranje izbora, razmislimo šta u tom slučaju raditi, odnosno, ako se takvo nešto i desi, da to preispitujemo, kako onda naći rješenje za Mostar obzirom da već dugo vremena nismo obavili izborni proces”, istakao je Čović.

Sattler je rekao da je održavanje izbora u Mostaru prvi od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

“Iskoristio sam priliku da ohrabrim Čovića da nastavi naporno raditi na nalaženju političkih rješenja koja će omogućiti održavanje izbora. Pravo mjesto za usaglašavanje i dogovor svakako je u samom Parlamentu, međutim, isto tako postoji presuda Suda za ljudska prava kojom se predviđa da, u slučaju da se ne nađe rješenje kroz Parlament, Ustavni sud bude taj koji će odlučivati o načinima održavanja izbora. Moja je preferenca nalaženje rješenja kroz Parlament, zakonodavna tijela”, poručio je Sattler.

Spašavanje privrede

Govoreći o pandemiji korona virusa, Sattler je kazao da je danas uručio i jedan dio opreme premijeru Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenku Hercegu te dodao da je to još jedan od pokazatelja da je EU uz građane Bosne i Hercegovine. Sa Čovićem je, kako kaže, razgovarao i o spašavanju privrede.

“Razgovarali smo o spašavanju života, ali i privrede, samih radnih mjesta te kako pomoći preduzećima i njihovom daljnjem opstanku. U tom tontekstu Unija je osigurala više od 70 miliona eura bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća, a znatan dio takvih preduzeća posluje i u Hercegovini, u grani turizma. Drugi dio finansijske pomoći jest iznos od preko 250 miliona eura makrofinansijske pomoći koju Unija osigurava za Bosnu i Hercegovinu. Ovo bi trebala biti podrška koja će ići kao budžetska sredstva. Ovo će biti vrlo važan element ukupne pomoći i podrške zbog neminovnih manjkova koji će se bilježiti u budžetima”, ocijenio je Sattler.

Dogovor u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine

Podsjetio je da je jučer u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine postignut dogovor koji bi trebao omogućiti važne iskorake na evropskom putu te države i ocijenio da bi taj proces svakako trebao biti brži.

“Predviđa se da taj proces uključi što više aktera iz što šireg spektra. Mislim da je to možda najvažniji doprinos koji se može dati u svjetlu predstojećeg samita u Zagrebu, da se može omogućiti da Bosna i Hercegovina sljedeće srijede u Zagreb ide pripremljena, spremna, s jednim konkretnim prijedlogom i planom aktivnosti za vremenski okvir od sljedeće dvije i po godine, što je izuzetno važno”, ocijenio je Sattler.

Poručio je da ogromna većina građana želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u članstvu u Evropskoj uniji te pozvao domaće političare, mlade i organizacije civilnog društva da se još snažnije uključe i rade u tom pravcu.

Izvor: Agencije