Čović i Izetbegović ‘otvoreno i prijateljski’ bez dogovora

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović održali su sastanak visokih stranačkih delegacija o formiranju vlasti.

Ćović je medijima nakon sastanka u Mostaru rekao da je sastanak bio otvoren i prijateljski, najavivši nastavak razgovora o saradnji stranaka kako bi se relaksirali odnosi između Bošnjaka i Hrvata i SDA i HDZBiH, prenose bh. mediji.

Dodao je da vjeruje kako će se sljedeće sedmice razgovarati o formiranju vlasti u Sarajevu, najavljujući sjednicu zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odnosno rukovodstva oba njena doma, piše Klix.ba.

Dogovoreno je da će se razgovarati o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i da će sastanak ekspertnih timova SDA i HDZBiH biti održan 14. novembra 2019.

“Stvaramo ambijent koji nudi povjerenje, a sve u funkciji da Bosna i Hercegovina profunkcionira na euroatlantskom, ali i ekonomskom putu”, kazao je Čović.

Izetbegović je rekao da su SDA i HDZ dugo u koaliciji i da “nekada bude više, a nekada manje hemije”. Također je rekao da je bitno da su SDA i HDZ dogovorili normalno funkcioniranje trenutnih vlada na svim nivoima.

“Rezultati rada vlada zasad nisu loši. U Bosni i Hercegovini sve napreduje od tri do pet posto”, kazao je Izetbegović, navodeći da će se kriza sigurno početi postepeno osjećati.

Imenovanje Vijeća ministara BiH

Čelnik SDA rekao je da se funkcioniranje komisija u Parlamentarnoj skupštini ne smije vezati za imenovanje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali da HDZ smatra da to nije moguće zbog odnosa u državnom organu zakonodavne vlasti.

Kazao je i da HDZ smatra da se ANP nije smio vezati za imenovanje Vijeća ministara, a sa čim se SDA ne slaže jer smatra da entitet ne može narediti državi Bosni i Hercegovini vojnu neutralnost.

Izrazio je nadu da će se postići kompromis na nivou države, a i kad je riječ o izmjeni izbornog zakonodavstva. Posebno je istakao da paralelno moraju biti provedene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava.

Dodao je da će se raditi na definiranju programa novog saziva Vlade Federacije BiH, da će se početi razgovarati o pozicijama u Federaciji i da je SDA zainteresirana za spajanje nekih ministarstava i rotiranje.

Izvor: Al Jazeera i agencije