Čović: Hrvatima uskraćena elementarna prava

Čović odbija pripisivanje odgovornosti Hrvatima za aktuelnu krizu u državi (Al Jazeera)

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku i ambasadorima zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH.

Čović u pismu navodi kako je njegova obaveza briga o interesima i potrebama Hrvata u BiH, te da se obraća „ovlaštenim predstavnicima država koje nose neporecivo najveći dio međunarodne odgovornosti za postojeće stanje u Bosni i Hercegovini, uključujući i pitanje ustavno zajamčene ravnopravnosti njenih konstitutivnih naroda“.

On navodi kako je ovo period u kojem su svi neriješeni problemi došli do izražaja i ugrožavaju političku stabilnost i budućnost BiH i regije.

U pismu naglašava kako je obavezan da jasno izrazi političke stavove ogromne većine naroda kojeg predstavlja.

„Neosporna je činjenica kako su Hrvati, unatoč Ustavom zajamčenoj punoj jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u posljednje dvije decenije sustavno lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvojbeno zajamčena Daytonskim, a prethodno i Washingtonskim sporazumom.“

‘Brojni primjeri’

Čović naglašava kako su mnogobrojni primjeri uskraćivanja elementarnih političkih prava Hrvatima.

„Ovdje navodim samo najdrastičnije:

– Nelegitiman izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka u dva mandata, omogućen drastičnom zlouporabom odredaba postojećeg Ustava i Izbornog zakona kroz političke postupke oštro suprotstavljene samom Ustavu i odredbama o ravnopravnosti naroda. Bošnjaci, naime, mogu presudno utjecati na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Faktički, mogu potpuno samostalno, bez ijednog hrvatskog glasa izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok Hrvati ne mogu na bilo koji način bitno utjecati na izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

– Teške zlouporabe amandmana na Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH koje su donijeli inozemni dužnosnici, a koji su rezultirali sastavljanjem vlada toga entiteta suprotno političkoj volji legitimnih političkih predstavnika najmanje 70 posto Hrvata u BiH. Podsjećam vas da su danas i dalje na snazi sporna pravila po kojima bošnjačkim glasovima može biti izabrana jedna trećima izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, dok je jedna trećina po klubovima dovoljna za imenovanje Predsjednika i Vlade FBiH (podsjećam na takozvane vlade Alijanse i Platforme). Neprihvatljiv je rizik da, ukoliko Bošnjaci tako odluče, Hrvati nemaju utjecaj na odlučivanje u Domu naroda Parlamenta FBiH, a time niti na izbor i imenovanje Predsjednika i Vlade FBiH.

– Nametnute izmjene Ustava FBiH kojima je ravnopravna zastupljenost Hrvata u tijelima izvršne vlasti Federacije i njihova mogućnost ravnopravnog odlučivanja u tim tijelima stavljena u izravnu ovisnost o volji političkih aktera koji predstavljaju interese Bošnjaka. Ukoliko Hrvati i uspiju imati svoje legitimne predstavnike u Vladi FBiH, kao što je to trenutno slučaj, postojeća pravila i odnos snaga u Vladi tog entiteta stavlja ih u inferioran položaj, jer Vlada FBiH može donositi sve odluke bez njihovih glasova, dok, s druge strane, niti jedna njihova odluka ne može biti usvojena bez pristanka bošnjačkih ministara u Vladi FBiH.

– Zlouporabe spomenutih institucionalnih promjena na način koji izravno šteti egzistencijalnim interesima Hrvata, od nepravedne raspodjele prihoda od neizravnih poreza, preko prostornog planiranja i neravnopravnosti na razini Javnog RTV sustava, pa do uspostave neustavnih ministarstva u Vladi Federacije BiH i općenito uzurpiranja županijskih nadležnosti u korist entitetske razine vlasti na kojoj bošnjački politički predstavnici mogu suvereno i samostalno odlučivati i vladati.“

‘Hrvati nisu odgovorni za političku krizu’

Čović odbija pripisivanje odgovornosti Hrvatima za aktuelnu krizu u državi, jer kako navodi ni jedna od njih nije nastala voljom legitimno izabranih predstavnika Hrvata.

On naglašava kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma, niti unitarizma.

„Jednakopravnost se može ostvariti na više načina i kroz više različitih modela. Jedan od njih je unutarnja teritorijalna reorganizacija Federacije BiH, drugi dosljedna federalizacija cijele BiH kroz uspostavu tri ili više federalnih jedinica u kojima bi sva tri naroda bili konstitutivni, ali u kojima bi na simetričan način jedan od konstitutivnih naroda imao većinsku poziciju.“

Čović navodi da se hrvatsko pitanje može riješiti i bez teritorijalne reorganizacije.

„Za to je dovoljno kroz ustavne i promjene izbornog zakona vratiti dio prava koja im je pružao Washingtonski sporazum, odnosno tekst izvornog Ustava Federacije BiH.“

Hrvatski član predsjedništva u pismu navodi kako Hrvati ne mogu ravnopravno odlučivati o svojoj političkoj sudbini i da put kojim ide BiH ne ovisi od Hrvata, te su oni samo žrtve u državi koju priznaju, poštuju, vole i grade.

„Upravo Hrvati Bosne i Hercegovine, usuđujem se reći jedini iskreno, svoju domovinu vide isključivo kao zemlju vrijednosti koje baštini Europa, a osobito Europska unija kojoj toliko težimo i želimo biti dio. Upravo to i jeste bio motiv da upravo mi budemo pokretači i nositelji ovoga zahtjevnog procesa integriranja, kao jednog od najbitnijeg čimbenika koji će jamčiti stabilnost i opstojnost BiH”, zaključio je Čović.

Izvor: Agencije