Čović: Formiranje vlasti pozitivan iskorak za BiH

Predsjedništvo BiH imenovalo je Zorana Tegeltiju iz SNSD-a za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH (Arhiva)

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Ćović pozdravio je u utorak odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, navodeći da je formiranje vlasti pozitivan iskorak za Bosnu i Hercegovinu.

“Ubrzavanje EU i NATO puta vodeći je vanjskopolitički cilj koji Bosna i Hercegovina pruža dugoročnu viziju razvoja. Suradnja, optimizam i ravnopravnost konstitutivnih naroda put su ka reformiranoj i snažnoj zajedničkoj domovini”, napisao je Čović na svom Twitter nalogu, prenosi Fena.

Američka ambasada BiH podržala je odluku članova Predsjedništva BiH o usvajanju Programa reformi BiH. 

“Pozdravljamo dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva kojim se postižu ključni ciljevi formiranja vlasti i nastavak partnerstva i saradnje BiH s NATO-om. Također će se otključati prijeko potrebne reforme odbrane”, napisali su iz Američke ambasade na svom Twitter profilu. 

Demokratska fronta (DF) pozdravila je “odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čime je deblokiran proces formiranja vlasti i odluku da se u sjedište NATO-a u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine”.

“DF želi zahvaliti svim probosanskim snagama na podršci koja je u pogledu poštivanja odluka i zakona institucija Bosne i Hercegovine pružena članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju te stranke.

“DF, također, ovim putem poziva bosanskohercegovačku javnost da oprosti članicama takozvanog Bh. bloka zbog ambivalentnog držanja po navedenim pitanjima, imajući u vidu da su otuđena rukovodstva Naše stranke i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, proces formiranja vlasti pretpostavljale nastavku NATO puta Bosne i Hercegovine. DF izražava nadanje da će članice takozvanog Bh. bloka u budućnosti stajati na strani države Bosne i Hercegovine, jer u borbi za interese države Bosne i Hercegovine ne smije biti kalkulacija”, saopćeno je iz DF-a.

Bh. blok traži uvid u dokument

S druge strane, Bh. blok je saopćio da dogovor u Predsjedništvu BiH između tri člana Predsjedništva postavlja više pitanja nego što nudi odgovora.

“Iako nakon 13 mjeseci čekanja pozdravljamo inicijativu da se formira Vijeće ministara BiH, naglašavamo da je Bh. blok kao opozicija dosljedno podržavao stav da usvajanje ANP-a ostaje neupitna obaveza. I dalje tražimo odgovor na pitanje zašto se odustalo od usvajanja ANP-a prije imenovanja mandatara i kakve su uopće garancije da će dokument u bilo kojoj formi biti dostavljen NATO-u? Tražimo i jednostavan odgovor na jednostavno pitanje: Šalje li se prema NATO-u dokument zvani ANP ili ne?”, navode u saopćenju za javnost.

U Bh. bloku smatraju da dogovor koji je danas postignut eksplicitno ne navodi ANP, nego Program reforme, dok jedan član Predsjedništva to tek naziva dokumentom.

“Ostaje nejasno da li navedeni Program reformi podrazumijeva reformu oružanih snaga što je suština ANP-a? Smatramo nedopustivim da se ovako ozbiljne odluke i dokumenti drže u tajnosti, a navedeni Program uopće nije dat javnosti na uvid. 

Bh. blok smatra da javnost treba znati da li je Program reformi usaglašen sa zakonom i Ustavom, te da li Stalna misija pri NATO-u ima ovlaštenje za slanje ovog dokumenta.

“Da li će navedeni dokument ponovo proći provjeru Parlamenta, Vijeća ministara ili Predsjedništva BiH? Smatramo neozbiljnim da se godinu dana čekalo na dogovor da bi sada građani BiH ostali bez odgovora na ova pitanja. Budućnost generacija koje dolaze zavisi od ovakvih dogovora, a dok oni traju, 50.000 ljudi je napustilo Bosnu i Hercegovinu upravo zbog politike kakvoj svjedočimo u kojoj je jedna strana tvrdila da nema nikakvog odstupanja od ANP-a vrlo precizno, dok je druga kategorički odbijala takav stav”, kazali su.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić rekao je za Klix.ba da je bilo konačno vrijeme da se postigne dogovor te da mu je drago
ako je ovo iskreno opredjeljenje da se neke stvari u Bosni i Hercegovini pokrenu s mrtve tačke. Smatra da su očito brojni pritisci stranaca “prepali” aktere dogovora.

“Naši građani na ovaj korak čekaju već više od godinu dana. Nažalost, desetine hiljada naših sugrađana su u međuvremenu prestali čekati i nadati se bilo čemu pozitivnom i odselili su u države članice EU i NATO-a. Očito je da su brojni pritisci predstavnika međunarodne zajednice i prozivke opozicije urodili na način da su se neki prepali kako bi se vlast mogla formirati bez njih zbog čega su se ipak odlučili na dogovor, koji nažalost prema izjavama opet svako tumači na svoj način. Rekao bih kako je imenovanje mandatara izvjesno dok je sudbina ANP neizvjesna”, kazao je Nikšić.

SNSD: Ovo je veliki uspjeh RS-a

Glasnogovornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević kazao je da usvojeni Program reformi Bosne i Hercegovine predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou, a da ne teži niti prejudicira da Bosna i Hercegovina postane članice NATO saveza, što se može smatrati “velikim uspjehom [bh. entiteta] Republike Srpske”.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je usvojilo Program reformi Bosne i Hercegovine, a ne Godišnji nacionalni program (ANP). Taj dokument niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dogovorili su da će dan poslije imenovanja Vijeća ministara u Predstavničkom domu [Parlamentarne skupštine] Bosne i Hercegovine biti usvojen Program reformi Bosne i Hercegovine koji ne predviđa članstvo u NATO-u i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja Bosne i Hercegovine NATO savezu”, naglasio je Kovačević.

On je pojasnio da Program reformi Bosne i Hercegovine predviđa saradnju Bosne i Hercegovine i NATO-a po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza, niti imaju ambiciju da to budu, uključujući i Republiku Srbiju.

“Ni Bosna i Hercegovina, a samim tim ni Republika Srpska, neće sarađivati sa NATO savezom više nego što sarađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a koji ne teži niti prejudicira da Bosna i Hercegovina postane članice tog saveza”, istakao je Kovačević.

On je dodao da će za svaki budući aranžman Bosne i Hercegovine s NATO savezom biti potrebna saglasnost svih u Bosni i Hercegovini.

Put Bosne i Hercegovine ka NATO-u

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je u utorak Tegeltiju iz SNSD-a za mandatara novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Taj dokument će u sjedište NATO-a u Briselu, prema dogovoru, biti upućen nakon što Tegeltijino imenovanje bude potvrđeno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine prethodno su održali sastanak s ambasadorima zemalja članica “Kvinte” – SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka – i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a, koji je korak na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u, jer ga na to obavezuje Rezolucija Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

Druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uslovljavali su imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine iz SNSD-a usvajanjem ANP-a, odnosno daljnjim NATO integracijama Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije