Ćosić nobelovac – ali na lažnom sajtu

Mediji su oko 12 časova objavili da je Ćosić dobitnik, ali su brzo povukli vijest (B92.net)

Lažna vijest da je srbijanski književnik Dobrica Ćosić ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost izazvala je pometnju u javnosti. Pojedini mediji su ovu vijest objavili, ali su je ubrzo povukli kad su uvidjeli da su bili meta smicalice za sada nepoznatih šaljivdžija.

Vijest o tome objavili su Guardian, Wikipedia, Radio-televizija Srbije, koji je u krolu vrtila obavještenje da je Ćosić dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, kao i B92. Vijest se pojavila putem internet stranice “NobelPrizeLiterature.org”, koja izgleda identično kao i stranica “NobelPrize.org”, zvanična internet stranica Nobelove nagrade.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, kako je zvanično objavljeno u 13 sati, je švedski pjesnik Tomas Transtromer.

Ćosić je rekao za beogradski Blic da ne vjeruje da je dobio Nobelovu nagradu za književnost, jer ga “niko nije zvanično obavestio o tome”.

Lažna vijest o nagradi

“Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu je srpski pisac Dobrica Ćosić, posljednji disident XX vijeka, svjedok kraja jedne epohe i prorok vremena koje dolazi. Cijelog života Dobrica Ćosić je pisao jednu priču, jedan roman. Teško se zaboravljaju likovi i značenje univerzalne ljubavi, mržnje, zadovoljstva i bola“, kaže se u kratkom saopćenju Nobelove fondacije.

Švedska akademija još u februaru je potvrdila da je formalno primila prijedlog da Ćosić bude kandidiran za Nobelovu nagradu za književnost.

Izvor: Al Jazeera