Ćosić: Dolaze dobra vremena za kupce iz regije

5G mreže neće u skorije vrijeme zaživjeti u regiji, kaže Ćosić (Al Jazeera)

Krunoslav Ćosić među ljubiteljima mobitela važi za živuću legendu. Što nije pretjerivanje, s obzirom da dugogodišnji urednik i novinar časopisa i portala o telefonima u vlastitoj kolekciji ima 1.750 mobitela, čime je nesumnjivo među rekorderima ne samo u regiji, već i u svijetu. To je i jedan od razloga da, kada zatražite neku informaciju o dešavanjima u mobilnoj industriji, bez obzira da li se radi o poslovnim planovima, ili budućim modelima, kolege kažu: “Pitaj Krunu”.

Kao i prethodnih godina, Ćosić je učestvovao na Mobile World Congressu u Barceloni, najvećem i najznačajnijem skupu posvećenom mobilnim tehnologijama, vještačkoj inteligenciji i drugoj naprednoj tehnologiji, odnosno sajmu koji predstavlja svojevrsni prozor u budućnost koji nam otkriva šta bi nam mogla biti svakodnevnica.

A kao i svake godine, MWC je donio niz novih tehnologija i dobrih vijesti, kako za kupce iz regije, tako i za ostatak svijeta.

Najvažnija vijest za naš dio svijeta, kazao je Ćosić, jeste odlična ponuda uređaja ulaznog i srednjeg cjenovnog ranga, koji su prihvatljivi i za naše građane, koji uobičajeno imaju plići džep od prosječnog Nijemca, Francuza, Amerikanca…

On podsjeća da je proteklih godina primjetan lagani pad u prodaji pametnih telefona, koji doživljavaju svojevrsni vrhunac, jer korisnici i ne mijenjaju svoje uređaje često kao prije. Dovoljno je pogledati da u nekim zemljama telekom operateri nude opciju kupovine telefona putem pretplate na tri godine, umjesto uobičajenih dvije (a nekad su bili i na 18 mjeseci, ističe), što je pokazatelj da su telefoni sve kvalitetniji i postoji sve manja potreba za zamjenom sa svakom novom generacijom. Istovremeno, došlo je do porasta cijena mobitela, što je vijest kojoj se niko nije radovao.

Ofanziva iz Kine

Takav razvoj događaja su iskoristili proizvođači iz Kine, kojim do prije samo nekoliko godina većina kupca modernog svijeta, a pogotovo regije, i nije previše vjerovala. Međutim, ponudom kvalitetnih uređaja uz znatno niže cijene od dokazanih brendova poput Samsunga, Applea, Sonyja… privukli su pažnju kupaca, koji sada za 150 eura, pa čak i jeftinije, mogu kupiti mobitele odličnih specifikacija.

Do jučer gotovo nepoznati Xiaomi, Huawei i slični brendovi su postali svakodnevnica, a biti vlasnik nekog od tih uređaja više ne izaziva podsmijeh.

Zbog tih razloga se primjećuje strah kod dokazanih brendova, kaže Ćosić, te su stoga velikani industrije bili prisiljeni pojačati ponudu osnovnih i srednjih modela, koji su tradicionalno i najprivlačniji kupcima iz regije, što je dovelo do značajnog skoka u kvalitetu među generacijama uređaja namijenjenih onim koji ne žele potrošiti pravo malo bogatstvo na pametne telefone. Sve to zajedno znači da će i kupci iz regije imati veliki izbor kvalitetnih uređaja, zbog kojih neće morati stezati kaiš.

Generalno govoreći, ovogodišnji MWC će ostati upamćen po dvije stvari: 5G uređajima i savitljivim telefonima, smatra Ćosić.

On pojašnjava da nakon što se već nekoliko godina u Barceloni najavljivala tehnologija mobilne mreže pete generacije, ove godine smo napokon mogli vidjeti konkretne uređaje koji ih mogu koristiti, odnosno ovo je pokazatelj da je 5G počeo istinski da živi.

Druga stvar koja je obilježila Mobile World Congress su savitljivi, takozvani foldable telefoni, koji se mogu preklopiti kako bi korisniku omogućili rad na mnogo većem ekranu od klasičnog mobitela. Ujedno, kaže Ćosić, ovakvi pametni telefoni bi mogli biti i “ubice” tableta. “Jer, ako imate telefon koji možete rasklopiti da dobijete displej od osam inča ili više, nećete više imati potrebe za tabletima”, navodi Ćosić.

‘Paprena’ cijena

Očekivano, ovi uređaji trenutno imaju “paprenu” cijenu reda 2.000 eura, ali je tako sa svakom novom tehnologijom. Stručnjak za mobitele se prisjeća početka devedesetih godina, kada su prvi mobiteli u regiji koštali gotovo 14.000 tadašnjih njemačkih maraka. Direktnom konverzijom, bez uzimanja u obzir inflacije i sve druge ekonomske termine, dolazimo na cijenu od impresivnih 7.000 današnjih eura. Za jedan mobitel. Koji nije ni blizu bio svemoguć poput današnjih modela.

Ipak, iako danas gotovo svaki veći proizvođač nudi savitljive telefone, to ne znači da će oni postati svakodnevnica, navodi “guru” za mobitele.

“Povijesno je na MWC-u prikazano dosta ‘revolucionarnih’ uređaja koji nisu u potpunosti zaživjeli. Bez obzira da li se radilo o mobitelima sa mobilnom televizijom, koji su bili na gotovo svakom štandu 2007-2008. godine, do 3D mobitela sa 3D kamerama i 3D televizora, kojih danas nigdje nema”.

Tako i ovi savitljivi telefoni izgledaju zanimljivo, ali osim dodatne širine, ne nude ništa posebno, tako da je teško reći da će oni postati uobičajeni modeli, kaže.

Dolazak uređaja koji koriste 5G mrežu je bio povod i za razgovor o budućnosti te tehnologije u našoj regiji. A ona nije nimalo svijetla, smatra Ćosić.

Kao primjer, navodi aktuelnu 4G, odnosno LTE mrežu, koja gotovo 15 godina od predstavljanja u Kanu, nije u potpunosti zaživjela u regiji. Tako, primjera radi, u centralnim dijelovima velikih gradova u Hrvatskoj korisnici mogu koristiti 4G mrežu, dok se oni u ruralnim sredinama bore da imaju istinsku 3G mrežu. “Treba nekoliko minuta da se učita najobičniji tekst sa slikama, surfanje je gotovo nemoguće”.

Ograničena pokrivenost

Nova, 5G mreža će biti dostupna eksperimentalno u određenim dijelovima grada, dodaje stručnjak za mobilne komunikacije. Operateri će moći reći da nude ovu mrežu, ali ona neće zaživjeti u Hrvatskoj do 2025. godine.

Ovo je posebno bolna vijest za građane Bosne i Hercegovine, s obzirom da u toj zemlji još ne postoji ni 4G mreža, tako da je gotovo nemoguće procijeniti kada će 5G postati svakodnevnica u BiH.  

Posvetiti decenije proučavanju industrije mobilnih telefona i posjedovati jednu od najvećih svjetskih kolekcija mobitela znači i vidjeti sve i svašta. Iako su današnji modeli znatno napredniji od ranijih generacija, Ćosić se sa sjetom prisjeća prošlih vremena.

Njemu lično je žao što nisu zaživjeli mobiteli koji su u sebi imali projektor, što ga je oduševilo. A zaista treba mnogo da se oduševi neko ko je redovan posjetilac najvećeg sajma mobilnih tehnologija.

Nakon gotovo tri decenije istraživanja i testiranja raznih mobitela, zanimljivo je da mu je najdraži model još iz prošlog stoljeća.

“Nokia 8850 iz 99. godine je bio nešto posebno. Kvalitetna izrada, metalni dijelovi, tipkovnica, sam hod tipki. Takve tipke više nikad nisam nigdje vidio i to mi je bez sumnje najdraži model mobitela, ikada”, govori Ćosić.

Ali to što je taj Nokija imala “idealnu tipkovnicu” ne znači da mu nedostaju fizičke tipkovnice. Čak naprotiv. Ono za čim je donekle nostalgičan jeste širina pametnih telefona.

“U zadnjih godinu ili tako nešto, svi prave telefone koji su izuzetno uski, a izduženi. Dobije se velika dijagonala, ali širina tipkovnice nije ista, pa griješim kad tipkam”, kroz smijeh kaže Ćosić.

Izvor: Al Jazeera