Correa poziva na međunarodni bojkot Chevrona

Cilj kampanje 'Chevronova prljava ruka' je privlačenje na lice mjesta dobitnike Nobelovih nagrada, te glumaca i pjevača (Reuters)

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa pozvao je u utorak na međunarodni bojkot velike američke naftne kompanije Chevrona, koja je u sporu s Vladom u Quitu zbog onečišćenja Amazone.

“Sredstva kojima ćemo se koristiti u borbi sa Chevronom jesu istina i zajednički poziv građanima svijeta da ne kupuju Chevronove proizvode”, rekao je Correa na početku kampanje protiv te multinacionalne kompanije u Agua Rici, u pokrajini Sucumbiosu na sjeveru zemlje.

Predsjednik države je simbolično umočio ruku u jednu od lokava sirove nafte koje nisu sanirane u toj amazonskoj pokrajini, za što Ekvador pripisuje odgovornost kompaniji Texaco, koju je Chevron kupio 2001. godine.

Skretanje pažnje

Zadaća kampanje pod nazivom “Chevronova prljava ruka” jeste privući na lice mjesta svjetske uglednike poput dobitnika Nobelove nagrade, te filmskih i pjevačkih zvijezda.

Sud u Sucumbiosu je 2011. presudio da američka kompanija mora platiti rekordnu globu od devet milijardi dolara, a taj je iznos iduće godine potvrđen u žalbenom postupku i zatim udvostručen uz obrazloženje da se kompanija nije izvinila.

Chevron je, ipak, odbio tu odluku i žalio se međunarodnim sudovima, pozivajući se na nepostojanje naučnih dokaza i na korupciju jednog ekvadorskog suca.

Američka kompanija smatra da je štetu okolišu nanijela ekvadorska državna kompanija Petroecuador.

Izvor: Agencije