Correa: Opasne riječi i ideali Obame i SAD-a

Correa: SAD će nastaviti kršiti suverenitet drugih zemalja, ali će to na kraju morati prestati (EPA)

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa oštro je kritizirao retoriku SAD-a, ističući da izjave njegovog kolege Baracka Obame o američkoj izuzetnosti podsjećaju na “izjave nacista i na njihove ideale”.

Navodeći da je Obama rekao da je “Amerika izuzetna jer brani ne samo svoje, već interese svih”, Correa je za TV kanal Rossia Today upitao: “Zar ovo ne podsjeća na retoriku nacista prije i tokom Drugog svjetskog rata?”

“Oni su sebe smatrali izabranom rasom, superiornom rasom… Takve riječi i ideali su izuzetno opasni”, kazao je predsjednik Ekvadora.

On je istakao da će SAD nastaviti kršiti suverenitet drugih zemalja, ali da će to na kraju morati prestati, prenosi Tanjug.

Svijet se mora promijeniti

“Ono što je Platon napisao prije više od 2.000 godina je tačno. Pravda nije ništa drugo do prednost jačeg. Oni su jaki, zato će nastaviti lagati, kršiti suverenitet drugih zemalja i međunarodno pravo. Ali, jednog dana će se ovaj nepravedni svijet morati promijeniti”, poručio je Coreea.

On je kazao da bi sjedište Ujedinjenih naroda svakako trebalo premjestiti iz SAD-a, ali je naglasio da ima i važnijih stvari, navodeći kao primjer to što se sjedište Američke konvencije za ljudska prava nalazi u Washingtonu, a SAD još nisu ratificirao Američku konvenciju o ljudskim pravima.

“To je nečuveno i to je primjer potčinjenog odnosa koji SAD ima prema zemljama u razvoju”, ocijenio je ekvadorski predsjednik.

U pogledu slučaja velikog zagađenja životne sredine koje je u Ekvadoru izazvala američka naftna kompanija Chevron, Correa je rekao da SAD neće moći sakriti istinu, iako ima novac, moć i stotine advokata.

Izvor: Agencije