Correa: London može riješiti slučaj Assangea

Assange neće napustiti Ekvadorsku ambasadu u Londonu sve dok ne dobije garancije da neće biti izručen vlastima SAD-a (Reuters)

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa izjavio je da Velika Britanija ako hoće sutra može riješiti slučaj osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, nakon što je Assange izrazio nadu da će uskoro napustiti Ambasadu Ekvadora u Londonu.

“To bi moglo biti riješeno već sutra ako bi mu Velika Britanija dozvolila da sigurno napusti zemlju”, rekao je Correa, prenio je AFP.

Assange neće napustiti Ekvadorsku ambasadu u Londonu sve dok ne dobije garancije da neće biti izručen vlastima Sjedinjenih Država, saopćila je ranije danas njegova advokatica Jennifer Robinson.

Ona nije mogla precizirati kada bi Assange mogao izaći iz Ekvadorske ambasade, od čijih vlasti je 2012. zatražio politički azil.

“Izaći će onda kada bude moguće pregovarati o uvjetima za njegov izlazak, a politički azil koji ga štiti od ekstradicije bude poštovan”, navela je i dodala da “do toga još nije došlo”.

Pogoršano zdravlje

Ukazala je da za sada nije jasno kada bi njegov pravni tim mogao početi pregovore za njegov izlazak.

Britanski Foreign Office je već nagovijestio da stav tog ministarstva u vezi sa Assangeovim slučajem nije promijenjen, a da je, kao i do sada, posvećeno pronalasku diplomatskog rješenja, prenosi AFP.

Robinson je u izjavi australskim medijima rekla da je dvogodišnji boravak u zatvorenom prostoru značajno utjecao na zdravstveno stanje osnivača WikiLeaksa.

Nije navela o kojim zdravstvenim problemima je riječ, ali je potvrdila da su britanske vlasti odbile zahtjev da se Assangeu omogući bolničko liječenje.

“Ako bi morao napustiti ambasadu zbog bolničkog liječenja, bio bi onda uhapšen”, rekla je Robinson.

Optužbe za silovanje

“Riječ je o veoma ozbiljnoj situaciji i razlog zbog kojeg je više od 60 grupa za zaštitu ljudskih prava iz cijelog svijeta ovaj slučaj uputilo Ujedinjenim narodima s obzirom na utjecaj na Julianovo zdravlje i njegova ljudska prava”, navela je.

Assange je ove sedmice na press konferenciji najavio da će uskoro napustiti ambasadu, ali nije naveo kada bi se to moglo dogoditi, kao ni razloge za ovu odluku.

Mediji su ranije izvještavali da osnivač WikiLeaksa ima srčane i druge zdravstvene probleme zbog čega mu je potrebno bolničko liječenje.

Assange (43) je suočen sa hapšenjem prema optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, čije su vlasti u julu potvrdile da i dalje ostaje na snazi nalog za njegovo hapšenje.

Njegovo izručenje traži i SAD koji smatra da je objavljivanjem na WikiLeaksu tajni o američkoj politici i diplomatiji nanesena šteta američkoj nacionalnoj sigurnosti, zbog čega Assange strahuje da bi ga Švedska mogla predati SAD-u.

Izvor: Agencije