Cormack: Sankcije Dodiku podrška Bosni i Hercegovini na putu ka EU-u

Populizam je odavno postao jedina ideologija Milorada Dodika, koji je odavno u svojim istupima pomakao sve granice, piše autor (Reuters)

Sankcije koje je bivša američka administracija uvela predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku predstavljaju “podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji”, ocijenila je u utorak ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Na pitanje novinara očekuje li da će se EU pridružiti sankcijama Cormack je u Foči rekla da to pitanje treba postaviti direktno članicama Unije, prenosi Tanjug.

“Što se tiče SAD-a, mi smo bili veoma jasni – ove sankcije uvedene su zato što se odnose na neke stvari koje mi smatramo veoma ključnima, a to je vladavina zakona i prijetnja secesijama. S druge strane, smatramo da su one podrška Bosni i Hercegovini na putu ka EU”, kaže Cormack.

Dodala je da Amerika sebe vidi kao one koji, kako kaže, staju u odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je veoma važan za Bosnu i Hercegovinu.

‘Posvećena sam tome da ostanem u BiH’

Na pitanje očekuje li da će je novi predsjednik SAD-a Donald Trump povući s mjesta ambasadora u Bosni i Hercegovini Cormack je ponovila da je ona profesionalni diplomata i da je posvećena tome da ostane u Bosni i Hercegovini.

“Mi imamo dvije vrste ambasadora – dvije trećine su profesionalni, a jedna su politički imenovani i oni podnose ostavke kada se mijenja administracija. To je poznata tradicija u SAD-u. Budući da sam ja profesionalni diplomata, posvećena sam tome da ostanem u Bosni i Hercegovini zato što je ovo veoma zanimljivo i složeno mjesto”, dodala je Cormack, prenijeli su banjalučki mediji.

Dodik je ranije najavio da će od nove američke administracije zatražiti da se revidira odluka o sankcijama koje mu je uvela administracija predsjednika Baracka Obame.

U intervjuu za beogradsku televiziju Prva Dodik je naglasio da će predstavnicima administracije Donalda Trumpa pokušati objasniti kompletnu situaciju.

Rekao je da ni u jednoj njegovoj izjavi nema osporavanja Dejtonskog sporazuma i da o secesiji više pričaju drugi nego RS.

Nova administracija u Washingtonu

On je izrazio uvjerenje da se moć SAD-a ne zasniva na tome samo da djeluje već da će, kao što je i ranije činila, pokazati sposobnost da prizna neke stvari, poput pogrešne politike u Bosni i Hercegovini.

“U Washington dolazi nova administracija, koja će očigledno morati da rješava daleko složenija pitanja nego što je moj status. Kada se to malo smiri i kada vidim ko to odlučuje, pojaviću se sa zahtjevom da se odluka o sankcijama revidira. To ne bih činio da je ostala stara administracija, ali pošto dolaze novi ljudi, biće veoma važno da uspostavimo kontakte i odnose”, rekao je Dodik.

Diplomatski izvori ranije su potvrdili za Al Jazeeru kako nijedna država članica EU-a nije predložila pridruživanje američkim sankcijama protiv Dodika.

Diplomate su završile sastanak jednoglasno složne da se i dalje pomno prati razvoj događaja u RS-u.

Dodiku su sankcije uvedene prošle sedmice, a Cormack je obrazložila takvu odluku Dodikovim kršenjem odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Prijetnje referendumom o secesiji

“Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli Bosne i Hercegovine. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u Bosni i Hercegovini”, pojasnila je Cormack.

Još je rekla kako “nedavne Dodikove aktivnosti, poput provedbe referenduma u septembru, koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i retorika koju je tada koristio jasno govori u prilog zagovaranju daljnjih podjela i stvaranju novih problema u Bosni i Hercegovini”.

Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran.

Osim toga, zabranjene su transakcije državljana SAD-a koje uključuju Dodika.

Izvor: Al Jazeera i agencije