Zastupnici protiv sporazuma, Johnson mora tražiti odgodu Brexita

Zastupnici Parlamenta Velike Britanije glasali su danas za prijedlog kojim se povlači podrška sporazumu o Brexitu britanskog premijera Borisa Johnsona dok on ne bude formalno ratificiran, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Britanska agencija navodi kako će Johnsona taj korak obavezati da zatraži od Evropske unije odlaganje Bregzita.

Za amandman je glasalo 322 zastupnika, dok je protiv bilo 306, što znači da Parlament danas neće glasati o tome da li da odobri Johnsonov sporazum.

Ukoliko Johnson uspije dovesti do toga da se zakon izglasa u Parlamentu, on bi mogao provesti Brexit do 31. oktobra.

Odluka naroda

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn poručio je u subotu u britanskom parlamentu da “narod treba imati konačnu riječ” o Brexitu najavivši da zastupnici njegove stranke neće poduprijeti sporazum premijera Borisa Johnsona o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, prenosi Hina.

“Glasanje za sporazum danas neće okončati Brexit. Neće donijeti sigurnost. Narod bi trebao imati konačnu riječ”, kazao je Corbyn u svom obraćanju britanskim parlamentarcima.

Corbyn je poručio kako se vladi “ne može vjerovati” te da je ovaj sporazum gori od sporazuma koji je predložila Theresa May.

“U potpunosti razumijem frustracije i zamor diljem zemlje i u ovom Domu. No mi jednostavno ne možemo glasati za sporazum koji je čak i gori od onoga koji je ovaj Dom tri puta odbacio, rekao je Corbyn referirajući se na sporazum bivše premijerke.

Također je istaknuo da sporazum “ugrožava radnička prava”.

Boris Johnson je replicirao da laburistički vođa “ne vjeruje” britanskim građanima jer nije podržao raspisivanje prijevremenih izbora te je poručio zastupnicima laburista da “ignoriraju izjave” svoga vođe. 

Predsjednik kluba Škotske nacionalne stranke (SNP) u britanskom parlamentu Ian Blackford poručio je kako je “torijevska vlada prodala Škotsku”.

Bivši ministar financija Philip Hammond kazao je u raspravi da nije siguran hoće li podržati sporazum, ali da traži “prikladnu ulogu parlamenta”.

Johnson: “Sporazum je najbolje rješenje”

Britanski premijer rekao je u subotu, otvarajući raspravu o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta, kako se nada da će zastupnici prihvatiti sporazum koji je sklopio ove sedmice s EU-om te da će Velika Britanija konačno razriješiti situaciju oko Brexita, prenosi Hina.

“Nadam se da će nam, okupljenima zbog obvezujućeg glasanja, biti dopušteno obvezujuće glasanje”, rekao je Johnson referirajući se na mogućnost usvajanja Letwinova amandmana kojim bi se morao stvoriti zakonski preduvjet za glasanje o Brexitu u parlamentu te bi danas moglo doći do odgode.

“Nadam se da je ovo trenutak kada ćemo konačno moći postići razrješenje (Brexita) i pomiriti instinkte koji se natječu u nama”, dodao je.

Johnson je u uvodnom govoru u parlamentu rekao da ne postoje razlozi za novu odgodu te da je “daljnja odgoda besmislena”.

Također je kazao da po njegovu uvjerenju predloženi sporazum predstavlja najbolje rješenje.

Johnson je rekao da ni Evropska unija nije zainteresirana za daljnju odgodu.

“Britanska javnost i EU žele da se provede Brexit”, kazao je Johnson pozvavši parlamentarce da se demokratski slože oko toga budući da “sporazum može izliječiti zemlju”.

Dan odluke u parlamentu

Borisa Johnsona danas čeka dan odluke u parlamentu nakon što je u četvrtak u zadnji trenutak s Bruxellesom postigao dogovor o izlasku Britanije iz Evropske unije, kojem se pak, protive njegovi sjevernoirski saveznici (DUP), prenosi Hina.

Parlament će na izvanrednoj sjednici u subotu, prvoj neradnim danom od argentinske invazije na Falklande, glasati o prihvaćanju Johnsonovog dogovora. Rasprava počinje u 9:30 sati po srednjoevropskom vremenu. 

“Uvjeren sam da će moji kolege u parlamentu kada prouče ovaj sporazum željeti u subotu glasovati za”, rekao je Johnson novinarima nakon summita u Bruxellesu gdje su čelnici Evropske unije odobrili novi sporazum o Brexitu.

Kazao je kako bi zastupnici trebali izraziti demokratsku volju naroda i provesti Brexit.

Analiza Financial Timesa pokazala je da će Johnson biti na velikim mukama da osigura većinu ako ne uvjeri DUP da odustane od protivljenja sporazumu. Po FT-u, 321 zastupnik bi mogao glasati protiv, a 318 za sporazum.  

Naime, bez deset glasova DUP-a, ali pod uvjetom da uspije u tome da svi konzervativci glasaju za sporazum, premijeru će nedostajati tridesetak glasova koje će tražiti među nezavisnim zastupnicima i laburistima koji podržavaju Brexit. 

Johnsonu potrebno deset glasova DUP-a

Prije toga će morati uvjeriti 28 najtvrđih konzervativaca, takozvanih spartanaca, koji uporno zagovaraju ‘hard Brexit’ i svaki su put zdušno glasali protiv sporazuma Therese May. Pretpostavka je da će oni ipak pristati uz Johnsona uz možda pokoju iznimku. 

Idući će mu izazov biti kako uvjeriti 23 nezavisna zastupnika, bivših konzerativaca koji su nedavno izbačeni iz stranke, da glasaju za sporazum. Analitičari očekuju da će velika većina njih, ali ne svi, glasati ‘za’.

I tada se dolazi do faze kada Johnsonu fali deset DUP-ovih zastupnika, koje će morati tražiti među laburistima koji podržavaju Brexit. Njih je dosad devetero iskazalo namjeru da se pridruži sporazumu i svi dolaze iz izbornih jedinica koje su na referendumu glasali za Brexit. 

Pošto su se svi ostali zastupnici izjasnili da će glasati protiv, Johnson će plesati na tankoj niti. 

Ako izgubi glasanje o sporazumu i ne dobije odobrenje za izlazak bez njega, zakon od Johnsona zahtijeva da napiše pismo Bruxellesu u kojem traži još vremena za pregovore, čime se Brexit odgađa do 31. januara 2020. godine. Tada će EU-om predsjedati Hrvatska. 

Izvor: Agencije