Corbyn: Novi sporazum o Brexitu gori od prethodnog

Velika Britanija treba napustiti EU 31. oktobra (EPA)

Čelnik britanske opozicijske Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je u četvrtak da je novi sporazum o Brexitu, koji su ranije u četvrtak postigli Velika Britanija i Evropska unija, gori od prethodnog, koji je britanski Parlament tri puta odbio.

“Prema onome što znamo, čini se da je premijer Boris Johnson ispregovarao još gori sporazum od [bivše premijerke] Therese May, koji je velikom većinom odbijen”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Dogovor koji su postigli Theresa May i EU nije dobio povjerenje Parlamenta iako je glasanje održano tri puta.

Brexit je prvo bio zakazan za 22. maj da bi bio odgođen za 31. oktobar.

Demokratska unionistička stranka iz Sjeverne Irske, koja podržava Johnsonovu vladu, saopćila je u četvrtak da neće prihvatiti sporazum o Brexitu, pa će britanskom premijeru biti potrebna podrška nekih laburističkih zastupnika koji podržavaju Brexit.

Farage: To jednostavno nije Brexit

Oglasio se i čelnik Stranke Brexit Nigel Farage, zatraživši od britanskog parlamenta da odbaci novi sporazum postignut između britanske vlade i Evropske unije.

Izjavio je da današnji sporazum “jednostavno nije Brexit” i da će obavezati Britaniju prema Uniji na brojne načine.

Rekao je da je radije za opciju produženja roka za Brexit od 31. oktobra, za kojim bi uslijedili nacionalni izbori, umjesto za parlamentrno glasanje o novom sporazumu. 

Također je rekao da se zalaže za “jasan raskid” s Evropom, a ne za “drugi evropski sporazum”, prenosi Associated Press.

Čeka se odobrenje parlamenata

Velika Britanija i Evropska unija usaglasile su se o novom sporazumu o Brexitu, izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

“Gdje ima volje ima i sporazuma – postigli smo ga! To je pošten i izbalansiran sporazum za EU i Veliku Britaniju, koji svjedoči o našoj posvećenosti da se pronađe rješenje”, rekao je, dodavši: “Predlažem da sporazum bude potvrđen na samitu EU-a.”

Britanski premijer potvrdio je postizanje sporazuma: “Imamo odličan novi sporazum, koji ponovo vraća kontrolu.”

Velika Britanija treba napustiti evropski blok 31. oktobra ako sporazum ratificiraju britanski i parlamenti svih 27 država članica EU-a.

Izvor: Agencije