Oglasi

Copernicus: Prošla godina četvrta najtoplija u historiji mjerenja

I 2019. vjerovatno će biti topla, tvrde naučnici evropske agencije za klimatske promjene Copernicus.
Posljednje četiri godine u prosjeku su bile najtoplije od početka mjerenja temperature u 19. stoljećuGetty

Prošla godina bila je četvrta najtoplija u historiji mjerenja, nastavljajući trend zagrijavanja Zemlje zbog stakleničkih plinova, objavila je evropska agencija za klimatske promjene Copernicus.

Prosječna temperatura zraka bila je 14,7 Celzijevih stepeni, samo 0,2 stepena manja od rekorda, stoji u prvoj globalnoj procjeni zasnovanoj na cjelogodišnjim podacima.

I 2019. vjerovatno će biti topla, kažu naučnici u agenciji.

"Dramatični klimatski događaji poput suhih i toplih ljeta u velikim područjima Evrope ili rastuće temperature oko Arktika alarmirajući su znakovi za sve nas", rekao je Jean-Noël Thépaut, čelnik Copernicusa.

Među ostalim ekstremima u 2018. Kalifornija i Grčka pretrpjele su velike šumske požare, Kerala u Indiji imala je najgoru poplavu od 1920-ih, a val vrućina pogodio je dijelove planete od Australije do sjeverne Afrike.

Oko Antarktika površina pod morskim ledom na početku 2010. na najnižem je nivou, pokazuju podaci američkog Nacionalnog centra za snijeg i led.

Novi rekord

Posljednje četiri godine u prosjeku su bile najtoplije od početka mjerenja temperature u 19. stoljeću. Godina 2016. bila je najtoplija zahvaljujući El Niñu, koji je zagrijao površinu Tihog okeana, zatim slijedi 2017, pa 2016.

U izvještaju Copernicusa stoji da je koncentracija ugljik-dioksida u atmosferi dosegla novi rekord od 406,7 ppm, u odnosu na 404,1 u 2017, uglavnom zbog sagorijevanja fosilnih goriva.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.