Conway kritizirana zbog reklamiranja proizvoda Ivanke Trump

'Kupite nešto od Ivankinih proizvoda. Ja ću danas nešto kupiti', rekla je Conway (Reuters)

Viša savjetnica u Bijeloj kući Kellyanne Conway oštro je kritizirana u četvrtak zbog toga što se koristila svojim položajem za reklamiranje proizvoda kćeri predsjednika Donalda Trumpa, zbog čega su dva udruženja podnijela tužbe vladinom etičkom uredu.

Savezni etički propisi brane zaposlenicima vlade da se koriste svojim položajem kako bi reklamirali proizvode svojih prijatelja.

“Kupite nešto od Ivankinih proizvoda. Ja ću danas nešto kupiti”, rekla je Conway u intervjuu za Fox News iz Bijele kuće.

“Ovdje ću dati besplatnu reklamu: kupite nešto danas, svi”, rekla je Conway samo dan nakon što je predsjednik kritizirao Nordstrom, lanac koji je povukao Ivankinu liniju odjeće.

Kršenje propisa

Dva neprofitna udruženja (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington i Public Citizen) podnijela su tužbe vladinom etičkom uredu (Office of Government Ethics – OGE) te pravnom uredu u Bijeloj kući.

“To je kršenje propisa. Radi se o ozbiljnoj stvari”, rekao je Norman Eisen, koji je bio etički savjetnik predsjednika Baracka Obame. 

Ni Bijela kuća ni OGE zasad nisu dali nikakve komentare.

U srijedu je predsjednik Trump kritizirao lanac Nordstrom, koji je odlučio povući iz prodaje liniju proizvoda Ivanke Trump, pa je i sam postao meta napada zbog toga što se koristi platformom Twitter iz Bijele kuće kako bi intervenirao u poslovima svoje porodice.

Kampanja i kontrakampanja

Ivanka Trump najavila je da će se povući iz svoje firme kad njen otac preuzme dužnost. 

Kampanja nazvana #GrabYourWallet (#Zgrabi svoj novčanik) poziva kupce na bojkot proizvoda povezanih s Trumpom i njegovom porodicom. Pristaše predsjednika Trumpa pokrenule su alternativnu kampanju na društvenoj mreži pod nazivom #BuyIvanka (#Kupujte Ivankino). 

Na pitanje je li Conway prešla etičku granicu glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je: “Posavjetovana je o tom pitanju i to je sve.”

Izvor: Agencije