Conte predlaže radikalne promjene, Macron reformu evropskog sistema azila

Macron kaže da mnogi od onih koji krenu na put nemaju prava da dobiju azil u Evropi i umiru na putu ka evropskim obalama (EPA)

Francuski predsednik Emmanuel Macron pozvao je u Parizu, posle sastanka sa italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom, na duboku reformu sistema Evropske unije za dobijanje azila, poznatijeg kao Dablinski sporazum.

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu da Italija radi na predlogu za “radikalnu promenu paradigme” u načinu na koji Evropa upravlja migrantskom krizom, a koji bi se fokusirao na zemlje porekla i tranzita migranata.

Conte je naveo da postojeća pravila EU za dobijanje azila jednostavno ne funkcionišu.

Prema njegovim rečima, Italija planira da od 1. jula, kada Austrija preuzima predsedavanje EU, predloži “integrisani” pristup migracijama.

Conte je naveo da je vreme da se “okrene novi list” posle spora Italije i Francuske oko spasilačkog broda sa više od 600 migranata koje je Italija odbila da primi, a koji su na kraju završili u Španiji.

Macron za bolju zaštitu granica

Italijanski premijer predložio je da se prihvatni centri za migrante otvore u zemljama njihovog porekla, posebno misleći na afričke zemlje iz kojih sve više migranata pokušava da stigne do Evrope, navodi agencija France-Presse i dodaje da je Macron pozdravio predlog svog italijanskog kolege.

Macron je rekao da centri za migrante treba da budu otvoreni u zemljama porekla, ukjučujući i Libiju, odakle veliki broj migranata kreće na opasno putovanje ka Evropi.

Kako je naveo, većina onih koji krenu na put nemaju prava da dobiju azil u Evropi, umiru na putu ka evropskim obalama ili provedu par meseci u lošim uslovima u nekoj od evropskih zemalja pre nego budu vraćeni kućama.

Obradom zahteva za azil dok se migranti nalaze u prihvatnim centrima u svojim zemljama mogu da se izbegnu ovi problemi, rekao je Macron.

On je zatražio i bolju zaštitu evropskih granica, navodeći da postojeći sistem ne funkcioniše.

Sistem azila preispituje se i u Nemačkoj, gde se unutar demohrišćanske Unije CDU/CSU rasplamsao sukob oko pitanja treba li izbeglicama i tražiocima azila koji su već registrovani u nekoj od zemalja Europske unije dopustiti ulazak u Nemačku.

Isto se odnosi i na osobe kojima je već jednom odbijen zahtev za azilom.

Nijemci za stroži postupak prema izbjeglicama

Trenutno se između stranaka demohrišćanske Unije CDU i CSU, odnosno predsednika stranaka Angele Merkel i Horsta Seehofera, razvila svađa oko izbeglica koja preti raskolom u vladi.

Seehofer kao novi ministar unutarnjih poslova želi da reformiše migrantsku politiku između ostalog i pravilom o zatvaranju granica za podnosioce zahteva za azilom koji su već registrovani u nekoj zemlji, članici Europske unije.

Angela Merkel se protivi jednostranim nacionalnim potezima i ustrajava na rešenju na nivou Evropske unije.

I velika većina Nemaca podržava strožiji postupak prema izbeglicama i podnosiocima zahteva za azilom, proizlazi iz ispitivanja javnog mnjenja javnog servisa ARD objavljenog u petak.

Prema ispitivanju javnog mijenja što ga je za javni servis ARD proveo institut Infratest dimap, 86 odsto ispitanih podržava efikasnije i sistematičnije proterivanje osoba kojima je odbijen zahtev za azilom u Nemačkoj.

Sporne središnje centre u kojima bi izbeglice bile smeštene sve do odluke o zahtevu za azilom podržava 61 odsto ispitanih.

Da se izbeglicama bez osobnih dokumenata spreči ulazak u Nemačku podržava 62 odsto ispitanih građana.

Izvor: Agencije