Commodore lansira smartphone sa starim igrama

PET se predstavlja kao klasičan smartphone srednje klase, sa duplom SIM karticom i kompatibilan sa mrežom četvrte generacije (4G) (Facebook)

Commodore, poznata informatička marka iz 1980-ih godina, vraća se na tržište sa pametnim telefonom (smartphone) PET koji se treba pojaviti krajem ovog mjeseca u prodaji u Italiji, Njemačkoj, Poljskoj i Francuskoj, a potom biti dostupan i u drugim europskim državama i Sjedinjenim Američkim Državama.

Imenom PET odaje se svojevrsna počast prvom ikada napravljenom Commodore računaru koji je plasiran na tržište 1977. godine.

PET funkcionira pod Googleovim operativnim sistemom Android, opremljenim sa dva emulatora (sistem pomoću kog se igre namijenjene konzolama mogu igrati na personalnom kompjuteru) koji omogućavaju da se iskoriste stare igrice za konzole Commodore 64 (C64) i Amiga.

Njegova cijena još nije objavljena, javljaju agencije.

PET se predstavlja kao klasičan smartphone srednje klase, sa duplom SIM karticom i kompatibilan sa mrežom četvrte generacije (4G). Ima ekran od 5,5 inča (1.920X1.080 piksela) i osmojezgreni 64-bitni procesor Mediatek od 1,7 gigaherca.

Ima kameru od 13-megapiksela koja može snimati videe u visokoj rezoluciji (HD).

Od vrha do dna

Pod vodstvom osnivača kompanije Jacka Tramiela i njegovog saradnika Jaya Goulda, Commodore je 1977. godine plasirao PET, svoj prvi kompjuter, na tržište. PET 2001 je imao mali ekran, snimač kaseta i malu tastaturu.

Nekoliko godina kasnije, kompanija je postigla ogroman uspjeh sa modelom Commodore VIC-20 koji je bio veoma povoljan i jednostavan za korištenje. On je postao prototip za Commodore 64 koji je lansiran 1982. godine i postao najprodavaniji lični računar jedne decenije.

Pored poslovnih aplikacija, ovaj računar je postao popularan zbog mogućnosti igranja nekoliko hiljada videoigrica u kućnom okruženju.

Godinu 1985. obilježio je početak Amiga računara (1000, 500, 600…) što je dovelo do kraja vladavine Commodorea na tržištu PC-a.

Manjak razvoja i neuspjeh konzole CD32 doveo je Commodore do bankrota 1994. godine da bi se „vratio u život“ 13 godina kasnije, ali sa malo uspjeha.

Sada u rukama dva italijanska biznismena, ova kompanija cilja novo tržište uz čvrste veze sa ranijom historijom.

Izvor: Agencije