Comey: Trump tražio prekid istrage o Flynnu i Rusiji

Donald Trump, James Comey
'Očekujem odanost', navodno je Trump rekao Comeyju (Reuters)

James Comey, bivši ravnatelj FBI-a, potvrdio je u pisanoj izjavi Kongresu objavljenoj u srijedu da je američki predsjednik Donald Trump tražio od njega da prekine istragu o povezanosti bivšeg predsjedničkog savjetnika Michaela Flynna s Rusijom. 

Opisujući njihov susret u Ovalnom uredu 14. veljače, Comey piše da mu je Trump govorio o istrazi o Michaelu Flynnu, bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost i da je rekao: “Nadam se da ćete naći načina da odustanete od toga, da pustite Flynna. On je častan čovjek”.

‘Treba mi odanost’

Kako je rekao Comey, taj se zahtjev odnosio na svaku istragu o “Flynnovim lažnim izjavama o njegovu razgovoru s ruskim veleposlanikom u prosincu”, a ne na širu istragu o eventualnom dosluhu između Rusije i republikanskog izbornog stožera.

“To me je ipak jako zabrinulo, s obzirom na ulogu FBI-a kao neovisne službe za istraživanje”, piše Comey, kako prenosi Hina.

Usto je opširno opisao večeru upriličenu 27. siječnja u Bijeloj kući na kojoj mu je Trump rekao: “Treba mi odanost, očekujem odanost”.

“Nisam se ni pomaknuo, nisam ništa rekao, niti sam promijenio izraz lica”, piše bivši prvi policajac, dodajući da je vladala “neugodna šutnja”.

Kada se predsjednik na kraju večere opet vratio na pitanje odanosti, Comey mu je odgovorio da će “u njemu imati poštenog” suradnika, pristajući poslije na Trumpov zahtjev za “časnu odanost”.

Javno saslušanje

Ovu pisanu izjavu na sedam stranica objavio je senatski obavještajni odbor, a bivši ravnatelj FBI-a će u četvrtak ujutro dati iskaz na javnom saslušanju.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Flynn podnio je u veljači ostavku nakon samo četiri dana na dužnosti pošto su mediji otkrili njegove neprilične kontakte s Rusijom u vrijeme dok je na vlasti još bio Barack Obama. 

U pismu ostavke, Flynn je priznao da je “nesmotreno propustio obavijestiti izabranog potpredsjednika Mikea Pencea i druge osobe o potpunim informacijama o telefonskim razgovorima s ruskim veleposlanikom”.

Izvor: Agencije