Collina: Sudije moraju donositi odluke kao da VAR ne postoji

Pierluigi Collina
Collina je u svijetu nogometa upamćen kao jedan od najboljih arbitara svih vremena (EPA)

Bivši vrhunski nogometni sudac, Talijan Pierluigi Collina, izjavio je da arbitri moraju donositi odluke kao da VAR ne postoji, jer je on u uporabi samo u slučaju korekcije.

Collina je sada predsjednik Sudačkog povjerenstva Svjetske nogometne federacije (FIFA), a za talijanske je medije govorio o primjeni novih tehnologija u nogometu, prenosi Anadolija.

“Glavni sudac mora odlučivati kao da tehnologija ne postoji. Cilj nam je da nam VAR ne treba jer su odluke točne i na tome radimo sa sucima. Suci znaju da postoji ‘osigurač’ koji bi mu mogao pomoći da ispravi grešku. Glavni sudac mora znati sve o igri, analizirajući videosnimke kako bi se upoznao s taktikom i karakteristikama igrača. U moje vrijeme to je činjeno povremeno, a danas je to sastavni dio pripreme sudaca za utakmice”, kazao je Collina.

Jedan od najboljih svih vremena

Collina je u četvrtak napunio 60 godina, a u svijetu nogometa upamćen je kao jedan od najboljih arbitara svih vremena.

Tijekom karijere čak je sedam puta bio proglašen najboljim sucem Serije A, a 2011. primljen je u Kuću slavnih talijanskog nogometa.

Među ostalim, sudio je finale Olimpijskih igara 1996, epsko finale Lige prvaka između Manchester Uniteda i Bayerna 1999. i finale Svjetskog prvenstva 2002, u kojem su se sastali Brazil i Njemačka.

Izvor: Agencije