Collaku: Rok za postizanje sporazuma do osam mjeseci

Predsjednici Kosova i Srbije razgovarali su prošle nedjelje u Briselu, novi susret bi se trebao održati u narednih 15 dana (EPA)

Bekim Collaku, savjetnik predsjednika Kosova Hashima Thacija, tvrdi da je optimalan rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine šest do osam mjeseci, prenosi prištinski list Koha Ditore.

“Svi znamo da je vremenski rok ili prozor za postizanje sporazuma vezan za mandat institucija Europske unije, jer će iduće godine biti održani novi izbori. S praktičnog aspekta, možemo reći da je optimalno vrijeme koje je na raspolaganju za postizanje sporazuma šest do osam mjeseci”, rekao je Collaku.

Ipak je izrazio strah da će se, “ako se taj zamašnjak izgubi, stvari iskomplicirati i postati doista teške”.

Predsjednici Kosova i Srbije razgovarali su prošle nedjelje u Bruxellesu, a prema pisanju beogradskog Blica, novi susret bi se trebao održati u narednih 15 dana.

Informacija je tom listu navodno potvrđena i u kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pitanja za Vučića u Skupštini Srbije

U međuvremenu je više zastupnika opozicije u Narodnoj skupštini Srbije zatražilo odgovore od predsjednika Vučića u vezi s pregovorima u Bruxellesu koji se vode između Beograda i Prištine.

Zastupnik Narodne stranke Miroslav Aleksić je upitao predsjednicu parlamenta Maju Gojković hoće li biti održana posebna sjednica Skupštine Srbije na kojoj bi bilo riječi o pregovorima s Kosovom, a kojoj bi prisustvovale ključne osobe koje vode pregovore.

“Niko ne zna o čemu se pregovara”, rekao je Aleksić i dodao da “predsednik Srbije još nije predstavio svoj stav o Kosovu … iako je obećao da će to učiniti u aprilu”.

Zastupnica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović upitala je premijerku Anu Brnabić i predsjednika Vučića kada će shvatiti da se “trebaju prekinuti razgovori u Bruxellesu pod okriljem neprijatelja srpskog naroda”.

Po njenom mišljenju, pregovori bi se, uz pomoć Rusije, trebali vratiti u Ujedinjene narode.

Obradović: Sve vodi priznanju Kosova

“Kakav je to rat sprečen i kakav je to mir obezbeđen? Nisam ni znao da nam preti neka ratna opasnost”, rekao je Đorđe Vukadinović, zastupnik Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije.

On je rekao da se premijerka kada je bila u Skupštini “maltene ljutnula” kada joj je postavljeno pitanje da li će zajednica srpskih opština biti u paketu s potpisivanjem sporazuma s Kosovom, a sada se, kako kaže, sudeći po informacijama koje stižu, može zaključiti da stvari idu u pravcu da će se to formiranje prolongirati do sklapanja sporazuma.

Čelnik Dveri Boško Obradović smatra da se format pregovora promijenio, jer se “prešlo na dogovor o potpisivanju pravno-obavezujućeg sporazuma koji vodi ka priznavanju Kosova”.

Izvor: Agencije